Nieuws

Windows 8 is bootvirussen te snel af

Malware die zich in de bootsector verschuilt kan hardnekkig zijn. Windows 8 omzeilt dat met Secure Boot.

De functie zit ingebakken in de nieuwste versie van Windows en moet ervoor zorgen dat het besturingssysteem niet opstart wanneer er malware in de bootsector of een rootkit aanwezig is. Dit soort zaken zitten achter het besturingssysteem en kunnen zo de beveiliging van Windows of antivirussystemen omzeilen.

Wat Windows 8 doet is bij het laden van het besturingssysteem controleren of de handtekening van die bootsector wel correct is. “Als die handtekening niet klopt, dan krijg je een foutmelding en wordt Windows niet geladen. We beschermen dus de OS-loader om er zeker van te zijn dat we alleen vertrouwde zaken laden”, zegt Brad McCabe, productmanager bij Microsoft.

Verder beperkte de demo van Windows 8 op Cebit zich vooral tot dingen als Windows to go. En er werd benadrukt dat applicaties voor Windows 7 in principe ook op Windows 8 zullen werken. Zo zijn ook de hardwarevereisten identiek.

Over licentievoorwaarden doet het bedrijf geen uitspraken. Zo werd er gevraagd waarom bedrijven nu naar Windows 7 zouden moeten overschakelen. Daarbij wist het bedrijf enkel te zeggen dat het de overstap naar Windows 8 voorbereidt en dat de ondersteuning voor XP binnenkort afloopt. Maar of klanten die nu overstappen korting of een gratis upgrade krijgen naar Windows 8, wordt op dit moment niet verduidelijkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business