Nieuws

Facebook gaat publiek

Facebook gaat publiek. Het klinkt wat belachelijk voor het sociale netwerk dat de voorbije jaren meer privacy-stof heeft doen opwaaien dan alle andere sociale netwerken samen.

Maar ik bedoel natuurlijk dat Zuckerberg en de zijnen een IPO overwegen. U weet wel: die drie letters die voor vele bedrijven het verschil moeten betekenen tussen een toekomst met beperkte financiële middelen en een financieel vat der Danaïden, waaruit ze fondsen kunnen blijven putten.

In de praktijk is die IPO voor meer bedrijven tegengevallen dan meegevallen. Neem nu LinkedIn. Dit aandeel IPO"de tegen 45 dollar, schoot meteen door naar 120 dollar en eindigde die eerste beursdag rond de 95 dollar. En de koers bij het schrijven van deze column? 93,05 dollar.

Dit betekent dat wie na de eerste dag intekende, nauwelijks of geen winst heeft gemaakt aan dit aandeel van een toch verre van onverdienstelijk sociaal netwerk. Wat wel zeker is, is dat ‘publiek gaan’ synoniem staat met ‘publiek bezit zijn’. En dat heeft Facebook al geweten.

Weetjes
De voorbije weken kwamen we allerlei interessante feitjes te weten over het grootste sociale netwerk aller tijden. Wist u bijvoorbeeld dat ruim tien procent van hun omzet te danken is aan spelletjesmaker Zynga (ook een niet al te geslaagde beursgang achter de rug, maar dit geheel terzijde)? Ik ook niet.

Bent u ook benieuwd hoe de gebruiker zal reageren wanneer hij ineens wordt bestookt met ongewenste berichten? Want zodra Facebook beursgenoteerd is, moet de omzet en winst kwartaal na kwartaal blijven stijgen natuurlijk. En dan zijn alle middelen geoorloofd. Waardoor de gebruiker, hoe onwaarschijnlijk op dit moment ook, misschien massaal begint af te haken.

Of behoort u tot de groep die liever op zijn buikgevoel afgaat? Die alle rationele bezwaren met plezier opzij legt omdat een Facebook-aandeel kopen “gewoon juist aanvoelt”? In het laatste geval: gefeliciteerd, u behoort tot de overgrote meerderheid der investeerders die het steeds beter meent te weten dan elke rationele analyse ook.

En het grappige van dit verhaal is: voor geruime tijd zult u uw eigen voorspelling doen uitkomen ook. De massale tocht der lemmingen naar de beurszee zal u gelijk geven en de beurskoers zal stijgen. Het zal gewoon een kwestie zijn van tijdig uit het water te stappen, over alle andere lemmingen heen, en u naar rustiger wateren te begeven. Dan kunt u met uw vers verworven rijkdom op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Een date misschien met dat ex-lief, dat u dankzij Facebook opnieuw hebt leren kennen. O, is dat waar dat goede gevoel bij Facebook vandaan kwam? Geen nood, volgens de film "The Social Network’ bent u ook nu in goed gezelschap: ook Zuckerberg zelf is zo met Facebook begonnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business