Nieuws

De evolutie van de BlackBerry

De evolutie van de BlackBerry

Het bedrijf ‘Research In Motion’ realiseerde zich al vroeg dat email en internet een belangrijke rol zouden gaan spelen in mobiele communicatie. Daarom kwam het bedrijf in 2002 met de eerste BlackBerry telefoon.

De eerste BlackBerry was een echte smartphone, waarmee gebruikers niet alleen konden bellen, maar ook konden surfen, e-mailen. Het bleek een succesvol recept en RIM kwam al snel met opvolgers voor de eerste smartphone.

We zijn inmiddels vele BlackBerry generaties verder en RIM heeft in 2011 verklaard de grens van 150 miljoen verkochte telefoons gepasseerd te hebben.

De eerste BlackBerry telefoons
De eerste BlackBerry telefoons die door RIM op de markt werden gebracht, waren voor hun tijd revolutionaire toestellen. De toestellen waren wat groter en logger dan de toestellen die we nu kennen van BlackBerry, maar de typische BlackBerry stijl is al vanaf de eerste BlackBerry, de 5810, duidelijk te herkennen.

Behalve de iconische BlackBerry stijl, waren de eerste BlackBerry telefoons ook al uitgerust met vrij geavanceerde software. Gebruikers konden in die tijd al gebruik maken van functies als draadloze e-mail, BlackBerry Enterprise Service en BlackBerry Web Client. De bekende push-functionaliteit van BlackBerry was ook al aanwezig op de eerste toestellen en gebruikers ontvingen dus direct nieuwe e-mail op hun toestel.

De BlackBerry telefoons van nu
Als we de BlackBerry telefoons van tegenwoordig vergelijken met de eerste modellen dan is het eerste wat opvalt dat de telefoons een stuk kleiner zijn geworden. Het tweede grote verschil is dat de gebruikersinterface er gebruiksvriendelijker uitziet. Het navigeren is eenvoudiger geworden en sommige BlackBerry telefoons zijn uitgerust met een touchscreen.

Het is natuurlijk niet gek dat de telefoons gebruiksvriendelijker zijn geworden. De processorsnelheid is vandaag een stuk hoger en de beeldschermen hebben een hogere resolutie. Er is bovendien meer kennis over gebruikersinterfaces en het is dus een stuk eenvoudiger om een goede gebruikersinterface te maken.

Wat interessant is om te zien is dat BlackBerry altijd heeft doorgebouwd op het succes van de eerste BlackBerry toestellen en de basisfunctionaliteit van de eerste toestellen speelt nog steeds een belangrijke rol bij de nieuwe toestellen. BlackBerry Enterprise Service, de BlackBerry Web Client en de push-functionaliteit zijn nog steeds elementen die de BlackBerry onderscheiden van andere telefoons.

BlackBerry in de toekomst
BlackBerry telefoons zijn op dit moment erg complete telefoons, maar de concurrentie op de smartphone-markt wordt steeds heviger. RIM heeft de afgelopen maanden veel kritiek gehad vanuit de pers en de pers zou graag meer vernieuwing zien. RIM heeft daarom besloten om aan het einde van 2012 met een geheel nieuw besturingssysteem te komen.

Het nieuwe besturingssysteem zal niet langer gebaseerd zijn op Java, maar op Neutrino OS van QNX. Het nieuwe besturingssysteem zal sneller zijn en mogelijkheden bieden tot realtime multitasking. Er zijn nog niet veel details over het nieuwe besturingssysteem bekend, maar het lijkt erop dat het nieuwe systeem vasthoud aan dezelfde interface en in ieder geval ondersteuning zal bieden aan widgets.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business