Gewoon doen!

Het afgelopen jaar zette ik via deze column drie belangrijke toekomstgerichte leiderschapscompetenties voor de CIO in de verf: (1) het kunnen bevatten van een turbulente buitenwereld, want daar gebeurt het tegenwoordig allemaal, (2) het ontwikkelen van een strategische visie omtrent nieuwe technologieplatformen, want met ERP alleen kom je vandaag de dag schromelijk te kort, (3) het kunnen leiden van conversaties, want met de aloude botte ‘nee’ verkoop je niet veel meer in een ‘verconsumenteerde’ wereld.

Openheid voor de/het andere en een positieve attitude ten aanzien van verandering lopen als een rode draad doorheen het leiderschapsdiscours. Maar uiteraard wordt een man maar gedefinieerd door zijn daden. Vandaar deze onontbeerlijke vierde competentie: je handen vuil willen maken aan het heruitvinden van de organisatie en resoluut kiezen voor nieuwe manieren van werken.

Kent u TopCoder.com? Absoluut een voorbeeld voor managers op zoek naar wat inspiratie. TopCoder is ’s werelds grootste software development community met op dit moment meer dan 400.000 ontwikkelaars wereldwijd. TopCoder verdeelt elk klantenproject in kleinere, op zichzelf staande modules waarvoor de code wordt gegenereerd door middel van een prijsvraag onder de leden van de gemeenschap. Met haar crowdsourcing aanpak zorgt het bedrijf voor een revolutie in de ontwikkeling van software. Volgens TopCoders klanten resulteert deze aanpak in lagere ontwikkelkosten, snellere applicatieontwikkeling en een betere kwaliteit.

Hoewel softwareontwikkeling core business is, heeft TopCoder geen enkele ontwikkelaar op de loonlijst. Onafhankelijke ontwikkelaars uit de gemeenschap nemen het continu tegen elkaar op in competities en bouwen zo kennis en een reputatie op. Een ontwikkelaar kiest volkomen zelf of en wanneer hij meedingt. Enkel degene met de beste oplossing wordt uiteindelijk betaald. TopCoder, ondertussen meer dan 10 jaar actief, werkt absoluut op een aparte manier: (1) het bedrijf hanteert gaming principes voor de planning en het budgetteren van werk, (2) het vervangt traditioneel personeelsmanagement door het regisseren van een crowd, en (3) het komt enkel tussenbeide, als scheidsrechter, wanneer de grenzen van de zelforganisatie in de gemeenschap worden bereikt. Registreer zelf. Dan kunt u, als klant dan wel ontwikkelaar, aan den lijve ondervinden hoe anders dit werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business