Nieuws

GPU-supercomputer berekent klimaatgevolgen

Terwijl de VS haar adem inhoudt voor orkaan Sandy wordt ginder ook een nieuwe supercomputer in gebruik genomen. Die moet onder meer betere weersvoorspellingen mogelijk maken.

Titan, zoals de naam van de supercomputer luidt, krijgt zijn rekenkracht niet enkel van CPU’s, maar ook van grafische processors van Nvidia. De machine hoort op dit moment bij de twee snelste supercomputers ter wereld. De machine kan 20.000 triljoen berekeningen maken per seconde (20 petaflops).

Titan is gevestigd in de staat Tennessee en is een update van het Jaguar systeem. Al is die update wel tien keer krachtiger en in verhouding vijf keer energie-efficiënter dan zijn voorganger. Concreet verbruikt Titan 9 megawatt waar Jaguar 7 megawatt verbruikt.

Het systeem, dat werd ontwikkeld door Cray, bevat 18.688 nodes met elk een 16-core AMD Opterom processor en een Nvidia Tesla GPU op de Kepler-architectuur. Daarnaast is er 700 terabyte geheugen aan boord.

Onderzoek
De machine is eigendom van het energiedepartement van de VS maar is ook beschikbaar voor academisch onderzoek en de industriesector om onderzoek mee uit te voeren.

Volgens Steve Scott, Technisch directeur van Nvidia’s GPU accelerated computing afdeling, zal Titan zich op zes domeinen richten:

  • Material science code: Materie op atoomniveau bestuderen om zo de eigenschappen ervan beter te begrijpen. Dit omvat ook uitzoeken hoe nieuwe materialen betere eigenschappen of meer kracht of een beter gewicht kunnen krijgen.
  • Klimaatverandering: Wat gebeurt er, wat zal er gebeuren, hoe veranderen we het en hoe passen we ons er aan aan. Dat hopen wetenschappers met dit soort supercomputers beter te weten te komen.

  • Astrofysica
  • Biobrandstoffen: Hoe kunnen bepaalde plantsoorten worden omgezet in ethanol, met welke processen en hoe efficiënt kan dit?

  • Nucleaire stroom: Met de rekenkracht van Titan kunnen bepaalde nucleaire processen, vooral rond kernfusie, worden gesimuleerd. Dit met als doel een veiligere en schonere brandstof te vinden.
  • Verbranding: ook hier wordt gesimuleerd hoe brandstof kan worden geoptimaliseerd zodat het minder vervuilend wordt.

amdbiobrandstofbusinesscpugpuhightechitprofessionaljaguarklimaatveranderingnieuwsnvidiaonderzoekopteronpetaflopscottsupercomputertennesseetitan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals