Nieuws

Datacenters onmisbaar voor big data

Uit onderzoek van analistenbureau Nemertes bleek onlangs dat colocatie providers in 2015 al niet meer genoeg ruimte hebben om te voldoen aan de sterk toenemende vraag naar data-opslag. Grote bedrijven genereren volgens dit analistenbureau op een dag vele miljoenen data bytes, een enorme hoeveelheid data die vervolgens veilig moet worden opgeslagen.  Om deze groei bij te houden, en om er zeker van te zijn dat de datagroei niet voor praktische problemen zorgt binnen het bedrijf door bijvoorbeeld het netwerk te vertragen, besteden steeds meer bedrijven het beheer van hun big data uit aan datacenters. Gelukkig zijn deze in staat om hun ruimte snel uit de breiden als de markt erom vraagt.

Vereisten van big data
Er is al veel gezegd en geschreven over big data. Het belangrijkste dat een bedrijf zich moet afvragen wanneer ze de het databeheer in eigen hand willen houden, is of ze kunnen voldoen aan de vereisten die dergelijke hoeveelheden data nodig hebben.

Zo moet de snelheid van de servers waarop de gegevens worden opgeslagen toenemen naarmate de hoeveelheid data groeit. Om dit te kunnen bekrachtigen is ook meer stroom nodig om de servers letterlijk de juiste hoeveelheid ´power´ te geven.

Voordelen datacenters
Colocatie datacenters kunnen eenvoudig aan de grote energievraag voldoen. Door deze elektriciteit groot in bundels in te kopen, kan deze verdeeld worden over de klanten.

Dit maakt de diensten van een datacenter relatief goedkoper dan het zelf beheren van de big data. Ook zijn datacenters verplicht om bij stroomuitval te zorgen voor een backup. De data is hierdoor altijd beschikbaar. Ten slotte betaalt de klant een datacenter enkel voor wat er daadwerkelijk gebruikt wordt.

Het is dus belangrijk voor bedrijven om goed na te denken over de manier waarop zij hun databeheer willen vormgeven, zeker als het om big data gaat. Alles kan in eigen hand worden gehouden natuurlijk, maar dan moet er rekening worden gehouden met een aantal praktische zaken.

Dit veroorzaakt zorgen die men niet zou hebben als de data uitbesteed wordt naar een colocatie data center. Hoe dan ook, moet er goed worden nagedacht over de big data, want deze zullen de komende tijd alleen nog maar ´bigger´ worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business