Vijf managementlessen die u kunt leren van Batman

De laatste Batman-films koppelen superieure actie aan interessante overpeinzingen waar ook managers wijze lessen uit kunnen trekken.

De recentste Batman-films zijn om meer dan één reden spraakmakend geweest. Maar in wezen zijn het gewoon steengoede films die superieure actie koppelen aan interessante overpeinzingen. Over wat het betekent om superheld te zijn bijvoorbeeld.

Maar volgens Forbes kunnen ook managers er wijze lessen uit trekken.

1. Organisaties moeten rond ideeën worden gebouwd, niet rond mensen

“Als Batman kan ik een symbool zijn, dat de realiteit overstijgt, en zeker mijn eigen persoon”, mijmert Bruce Wayne. Door zijn strijd voor rechtvaardigheid los te koppelen van zijn eigen persoon wordt die strijd legitiemer en beter geaccepteerd.

Dat dit ook in het echte leven opgaat, bewijst Steve Jobs. Bij Apple was de bedrijfsvisie ook Jobs’ visie en van niemand anders. Met nefaste gevolgen wanneer hij voor de eerste maal van het toneel verdween. Bij Pixar daarentegen draaide het bedrijf meer rond de idee van goede verhalen, en dat bedrijf heeft niet geleden onder Jobs’ vertrek.

2. Daden wegen zwaarder dan goede bedoelingen

Je mag nog zo overtuigd zijn dat je diep van binnen een superheld bent, als je steeds blijft uitstellen wat je moet doen om die superheld ook echt te worden, ben je eigenlijk maar een zielig wezentje. Zo ongeveer verwijt Bruce Waynes jeugdvriendin Rachel hem zijn ogenschijnlijk nietsnuttenbestaan.

Ook voor ons geldt die bedenking: we kunnen nog de beste bedoelingen hebben met ons team, als we die steeds uitstellen ten voordele van de dagelijkse realiteit, blijven we maar middelmatige spelers. We zullen afgerekend worden op onze daden, niet op onze beste bedoelingen.

3. De waarheid vertellen is altijd beter

Toen Two-Face eigenlijk de voorheen zo rechtschapen Harvey Dent bleek, besloten de commissaris en Batman om de schuld op deze laatste te schuiven, omdat ze vreesden dat de mensen van Gotham de schok niet zouden kunnen dragen. Maar hiermee verdween de misdaad niet, ze ging gewoon ondergronds. Pas toen de waarheid aan het licht kwam, kon de stad pas echt herademen.

Ook in onze onderneming komen we soms in de verleiding om de waarheid achter te houden, omdat we vrezen dat ze te complex of te confronterend is, en zal leiden tot demotivatie of vertrek van medewerkers. Vooral als het nieuws slecht is. Maar u zal merken dat het team meestal deze openheid beloont met dubbel zoveel engagement tegenover u en uw organisatie.

4. Om te slagen moet u durven falen

Bruce Wayne slaagde er pas in om een sprong te maken naar de vrijheid wanneer hij zijn beveiligingspak durfde uit te laten.

Een mooie metafoor voor de volgende mangementles: pas als u bereid bent om een risico te lopen, zult u de kans op slagen gevoelig verhogen. Anders bent u zo hard bezig met het inbouwen van vangnetten dat u onmogelijk snel genoeg kan schakelen in een toch steeds sneller wordende zakenwereld.

5. Als u faalt, is dat het einde van de wereld niet

“Waarom vallen we, Bruce?” Om ons te leren weer recht te staan.” Met deze wijze levensles van zijn vader blijft Wayne achter en die vormt de rode draad van de films. Het gaat over het overwinnen van obstakels, die iedereen op zijn pad wel eens tegenkomt. Hoe u omgaat met tegenslag, bepaalt pas echt hoe groot u als leider bent. Ook Jobs werd ontslagen bij Apple voor hij de nog grotere Jobs werd van enkele jaren nadien. We kunnen van Steve Jobs veel leren. Maar misschien van Batman nog meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business