Nieuws

ICANN zegt ‘neen’ tegen Googles puntloos topleveldomein

ICANN, de verdeler van topleveldomeinen, geeft geen toestemming voor Googles plan om een eigen topleveldomein zonder puntjes in te voeren.

Google had een verzoek ingediend om de puntjes te verwijderen uit topleveldomeinen, wat gebruikers tijd zou kunnen besparen bij het intypen van een webadres. Het voorgestelde generieke topleveldomein zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om webdienst Delico.us te bezoeken door het woord delicious in te voeren.

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) wijst Googles plan op puntloze domeinen af, omdat het zou kunnen leiden tot “zorgen over veiligheid en stabiliteit.”

 In een brief aan Google (pdf) schrijft het:

“Google heeft het plan om een redirect-dienst te beheren op het ‘puntloze’ .search-domein (//search) dat, gecombineerd met een simpele technische standaard, zou zorgen voor een consequente interface voor zoekopdrachten bij bedrijven die zoekfunctionaliteit aanbieden, en gebruikers in staat zou stellen om eenvoudig zoekopdrachten uit te voeren via bedrijven die deze zoekfunctionaliteit aanbieden die zij als hun voorkeur hebben aangegeven”, aldus de Amerikaanse non-profitorganisatie.

Verwarrend en onveilig
ICANN vindt het idee bruikbaar, maar is tegelijk bang voor de veiligheid en stabiliteit van topleveldomeinen. Het deed onlangs onderzoek naar de haalbaarheid van puntloze topleveldomeinen en concludeert dat ze ‘onvoorspelbare resultaten’ kunnen opleveren.

ICANNs Security and Stability Advisory Committee (SSAC) zegt in een onderzoeksrapport dat de puntloze domeinen niet universeel bereikbaar zullen zijn en bovendien problemen opleveren in software die gebruikmaken van conventionele domeinen. SSAC wijst het gebruik daarom ten zeerste af.

Ook de Internet Architecture Board (IAB), die de ontwikkeling en implemantie van webstandaarden overziet, ziet niets in het Google-plan. IAB zegt dat de puntloze topleveldomeinen ‘potentieel verwarrend zijn voor gebruikers en de stabiliteit van het globale DNS-systeem kunnen schaden.’

De ICANN-commissie die aanvragen voor nieuwe topleveldomeinen behandelt, de New gTLD Program Committee (NGPC), wijst Googles verzoek daarom resoluut af. Het voegt daar aan toe dat het niet van plan is om het idee later nog eens te bekijken.

“Bij het aannemen van zijn standpunt heeft NGPC de veiligheids- en stabiliteitsrisico’s in overweging genomen die zijn benoemd in deze rapporten”, zegt ICANN. “Gezien het standpunt van de NGPC is ICANN niet van plan om nieuw onderzoek uit te voeren naar het onderwerp.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business