Nieuws

Q&A: Kiezen voor laptop en/of tablet in het bedrijf?

In deze Q&A geven we een antwoord op de vragen die u mogelijk nog heeft bij de keuze voor het gebruik van mobiele hardware binnen het bedrijf.

Tot zo’n tien à vijftien jaar geleden was de desktop dé standaard-pc voor de meeste werknemers, terwijl de laptop enkel weggelegd was voor de happy few in het bedrijf. Vandaag is dat niet langer het geval en rusten steeds meer bedrijven hun personeel standaard uit met een laptop. Ook in de pc-markt zijn laptops vandaag populairder dan gewone bureaucomputers.

Welk schermformaat?

Het schermformaat van een laptop bepalen hangt grotendeels af van de gewenste mobiliteit van uw personeel. Voor medewerkers die regelmatig onderweg zijn, lijkt een schermformaat van 13 à 14 inch ons ideaal. Het toetsenbord is bij deze toestellen groot genoeg, terwijl het formaat nog draagbaar is en het gewicht binnen de perken blijft. Kiest u een laptop om een desktopcomputer te vervangen? Dan is een 17 inchmodel op zijn plaats. Zulke toestellen worden in de volksmond desktopvervangers genoemd, omdat ze te zwaar zijn om overal mee naartoe te nemen. Een aanraakscherm is niet echt aan de orde, zolang uw bedrijf Windows 8 niet omarmt.

Tablet of hybride?

Een tablet zoals de iPad was oorspronkelijk bedoeld voor privégebruik en mediaconsumptie, mede omdat hij geen toetsenbord heeft. Toch speelt de zakelijke markt een belangrijke rol in de verspreiding van tablet-pc’s. Het gros van de toestellen is aangekocht voor privégebruik en wordt meegebracht naar kantoor of aangewend voor professioneel gebruik. Maar doorgaans is dat als aanvullend toestel, naast een traditionele pc.

Steeds meer computerfabrikanten verplichten u niet langer om te kiezen, dankzij innovatieve hybride toestellen. In een handomdraai kunt u een tablet veranderen in een laptop, of andersom. Ideaal voor iedereen die twijfelt tussen een tablet en een laptop, maar geen zin heeft om twee toestellen aan te schaffen. Het enige nadeel is het dikwijls dure prijskaartje van zo’n hybride, vaak meer dan 1.000 euro.

Alle werknemers dezelfde computer?

Een uniform ingericht computerpark maakt het in theorie het makkelijkst om bij problemen snel een toestel te vervangen. Anderzijds moet uw leverancier dan gedurende enkele jaren verouderende onderdelen voorradig houden, en de kans is groot dat die kosten uiteindelijk aan u doorgerekend worden. De prijs van nieuwe hardware is bovendien zo laag dat vervangen waarschijnlijk goedkoper is dan in voorraad houden. Anderzijds zijn niet alle werknemers tevreden met exact hetzelfde toestel. Bij sommigen zijn vooral de prestaties van tel, terwijl bij anderen de mobiliteit primeert.

Het is ook belangrijk om zo lang mogelijk een beroep te kunnen doen op dezelfde software-image, een bestand dat de volledige hard- en softwareconfiguratie van een toestel bevat. Sommige leveranciers garanderen binnen één reeks van zakelijke desktops of laptops dat de klant gedurende enkele jaren met eenzelfde software-image kan werken.

Is een ultrabook interessant?

Naast de laptop en de tablet-pc kunnen we niet voorbij aan de trend van de ultrabook. Dit is een laptop, op initiatief van chipfabrikant Intel, die extra dun en licht van gewicht is. Beschouw het als een antwoord op de MacBook Air van Apple. Een ultrabook heeft een aantal specifieke kenmerken, zoals een lange batterijduur, een slankere vormgeving dan een reguliere notebook en merkbaar betere prestaties. Voor mobiel gebruik is ook zijn lage gewicht van tel. Intel verplicht elke ultrabook voortaan ook om over een aanraakscherm te beschikken, om fatsoenlijk te kunnen werken met Windows 8 Pro. Onder impuls van Intel hebben de fabrikanten een wedloop gestart om telkens het dunste en lichtste toestel te proberen leveren. Aan u om daar de vruchten van te plukken.

Windows of Android?

Bij het kiezen van een laptop komt u als besturingssysteem al snel uit bij Windows. Windows 7 Professional is nog altijd de norm op elke bedrijfsvloer. De radicale verandering naar Windows 8 is voor veel bedrijven genoeg om de boot, althans voorlopig, af te houden. Misschien dat Windows 8.1 dit najaar een betere indruk kan nalaten. Gebruikt u in uw bedrijf nog steeds Windows XP? Dan dringt een upgrade naar Windows 7 zich op. Microsoft stopt eind 2013 immers met de ondersteuning van XP, met de nodige veiligheidsrisico’s als gevolg.

Voor Android ligt de keuze veel gevoeliger. Sommige hybride toestellen hebben Android aan boord, maar de veiligheid van het besturingssysteem op de bedrijfsvloer ligt onder vuur. Wacht daarom nog even tot er gecertificeerde Android-toestellen op de markt zijn, specifiek gericht op bedrijfsomgevingen, voordat u het licht op groen zet.

 

Deze Q&A is onderdeel van het ICT Jaarboek 2013 – 2014 van Smart Business Strategies. U kunt een pdf-versie van het Jaarboek gratis downloaden via deze link. De papieren versie is voor 7,5 euro te koop in onze shop.

businesshardwarehybrideitprofessionaljaarboekjaarboek2013laptopq-asmartbusinesstabletultrabook

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen