Nieuws

Zo wint u vertrouwen als nieuwe IT-manager

Krijgt u een promotie of komt u van buitenaf als nieuwe IT-manager in een organisatie, dan moet u het vertrouwen van uw team winnen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het zal u bekend voorkomen als u pas bent aangesteld als nieuwe IT-manager en het vertrouwen van uw afdeling probeert te winnen. Het zal hard werken worden, maar het juiste plan kan helpen:

1. Luister

U moet actief luisteren naar uw team. Stel open vragen, dring vriendelijk maar beslist aan om zaken te verduidelijken als u hen niet begrijpt en test uw eigen begrip van hun motivaties en noden door meer vragen te stellen.

2. Ontmoet sleutelspelers

Als nieuwe manager krijgt u normaal gezien ruim de tijd om u in te werken. Maak daarvan gebruik om zo veel mogelijk personen te ontmoeten en uit te zoeken wie de sleutelspelers zijn bij wie u zeker het vertrouwen moet winnen.

3. Focus u niet enkel op de hogere lagen

Het zou verkeerd zijn om enkel te spreken met het hogere management. U moet zeker luisteren naar de mensen die het eigenlijke werk doen. Zij weten vaak het beste wat de belangrijkste problemen zijn, en ze zullen die informatie enkel met u delen als ze een vertrouwensband met u hebben opgebouwd.

4. Wees betrokken bij uw team

Toon uw team dat u het belangrijk vindt wat hun motivaties zijn en wat hen interesseert. Ze moeten het gevoel krijgen dat u hen waardeert voor wie ze zijn, niet alleen voor wat ze doen.

5. Ga correct om met vroegere relaties

Collega’s waarmee u vroeger op gelijke voet stond en die nu aan u moeten rapporteren, kunnen wel eens voor problemen zorgen. Geef nooit iemand een voorkeursbehandeling op basis van vriendschap. Zelfs maar de schijn daarvan kan een verwoestende impact hebben op het vertrouwen dat uw team heeft in u.

6. Behoud het gewonnen vertrouwen

Als u eenmaal het vertrouwen van uw team gewonnen hebt, is het belangrijk dat u het behoudt. Werknemers moeten het idee hebben dat u naar hen zult luisteren als ze een probleem komen aandragen en dat u de juiste beslissing zult nemen. Ze moeten er ook op vertrouwen dat u gevoelige informatie die ze u geven niet te grabbel gooit.

In samenwerking met CIO.com.

businessleiderschapmanagersmartbusinesssoft-skillsteamwerk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen