Nieuws

Softwarepolitie pakt dubbel zoveel Belgische bedrijven aan

The Software Alliance ondernam in 2013 twee keer zoveel juridische actie tegen Belgische bedrijven die illegale software gebruiken als het jaar daarvoor.

In 2013 betaalden Belgische bedrijven 84 procent meer aan kosten ten gevolge van het gebruik van illegale software.

Dat komt voor een groot deel door de inspanningen van BSA – The Software Alliance. Dit is de grootste vertegenwoordiger van de software-industrie ter wereld, die bedrijven als Apple, Adobe, Intel en Microsoft tot zijn ledenbestand mag rekenen.

De BSA (Business Software Alliance) is er in de eerste plaats om software-onwikkeling te ondersteunen en erin te investeren, maar de organisatie wil dus ook softwarepiraterij aanpakken.

In België waren Brussel en Hasselt de grootste overtreders: daar werden de meeste bedrijven gerapporteerd voor het gebruik van illegale software. De meeste meldingen komen uit de bouwsector,  op de voet gevolgd door sales en distributie en op de derde plaats door reclamebureaus, engineering en het onderwijs.

Niet alleen in België nam het aantal juridische acties overigens toe: in de volledige EMEA-regio werd er maar liefst voor 10,7 miljoen euro kosten gemaakt door het gebruik van niet-officiële software. Het aantal acties steeg in de volledige regio met bijna 130 procent; de meeste overtredingen kwamen uit Istanbul, Johannesburg, en Ankara.

Misbruik is misdrijf
Hoewel de BSA er zich van bewust is dat het gebruik van illegale software niet altijd opzettelijk gebeurt, beschouwen ze het toch als een misbruik van intellectuele eigendom – en dus een misdrijf.

“Bedrijven in België moeten hun software beschouwen als een strategisch bedrijfsmiddel dat hen ondersteunt in productontwikkeling, dienstverlening, bedrijfsvoering en zakendoen”, zegt Georg Herrnleben van BSA EMEA. “Het gebruik van illegale software heeft een Belgisch bedrijf zo meer dan 65.000 euro gekost. Om deze kosten te vermijden, moeten organisaties meer nadruk leggen op het juist beheren van hun softwarelicenties.”

Ook andere risico"s
Naast het feit dat het gebruik van illegale software als diefstal wordt beschouwd en er heel wat onaangename gevolgen voor je bedrijf vasthangen aan een mogelijke rechtszaak van de Software Alliance, moeten we hier natuurlijk ook nog eens vermelden dat er ook intrinsieke risico’s verbonden zijn aan het illegaal gebruik van programma’s.

Zo ben je bijvoorbeeld veel gevoeliger voor virussen, malware, en hackers – want ook die kunnen uitvogelen dat jouw pakket illegaal is en dus niet langer ondersteund wordt met beveiligingsupdates. Je software goed beheren is dus de boodschap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business