Nieuws

Vijf manieren om uw applicatieportfolio te rationaliseren

De druk ligt hoog op CIO's om met allerlei disruptieve technologieën de business te helpen. Helaas gaat een groot deel van het budget naar onderhoud en de ondersteuning van bestaande toepassingen.

Enkele jaren geleden keken bedrijven nog vooral naar IT als middel om de kosten te reduceren. Tegenwoordig wordt het steeds vaker als strategische enabler beschouwd. Dat blijkt uit het Application Landscape Report 2014 van Capgemini. Volgens Ron Tolido, senior vicepresident Application Services bij Capgemini en auteur van het rapport, legt dat heel wat druk op CIO’s om hun applicatieportfolio te rationaliseren. Hij geeft hen vijf aanbevelingen:

1. Industrialiseer en standaardiseer eerst

Bijna de helft van de respondenten van de studie van Capgemini geeft aan dat ze meer toepassingen draaien dan ze eigenlijk nodig hebben. Zeventig procent gelooft dat ze minstens een vijfde van hun toepassingen kunnen consolideren door redundante functionaliteit te elimineren. Een frisse kijk op uw applicatielandschap is dus een fundamenteel begin van elke rationalisatie.

2. Overweeg radicalere rationalisatiescenario’s

Soms zijn radicalere oplossingen aan de orde. Legacytoepassingen worden bijvoorbeeld niet meer uitgebreid, maar krijgen een schil errond om nieuwe functionaliteit toe te voegen, zoals een mobiele front-end of een cloudgebaseerde API. Een nog radicalere oplossing is de legacytoepassingen gewoon vervangen door nieuwe, vaak cloudgebaseerde toepassingen.

3. Gebruik oplossingen van de volgende generatie

In veel gevallen slagen organisaties er eenvoudigweg niet in om een businesscase te maken, waardoor ze geen reden zien om te rationaliseren. Nieuwe technologieën zoals sociale netwerken, mobility, big data en cloudoplossingen zijn echter grote drivers voor de nood aan applicatierationalisatie.

4. Neem innovatie op in de applicatielevenscyclus

Tachtig procent van uw tijd en resources besteedt u aan het draaiend houden van bestaande toepassingen. Daardoor blijft er slechts twintig procent over voor innovatie. Probeer innovatie in de applicatielevenscyclus op te nemen, bijvoorbeeld door via crowdsourcing suggesties voor verbeteringen te verzamelen.

5. Van feiten en metrieken tot wederzijds begrip

De sleutel tot succes in rationalisatie en innovatie ligt in een wederzijds begrip tussen de business en IT over de toestand van het applicatielandschap en de prioriteiten voor verbetering. Overweeg tools voor application mapping en assessments en gebruik die om de businessimpact van individuele toepassingen te meten.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business