Nieuws

CIO's worden makelaars, en dat is goed

In hun nieuwe rol als makelaars en consultants zullen CIO's machtiger dan ooit zijn. Het IT-departement zal in de toekomst dan ook een grotere invloed op technologiebeslissingen blijven hebben.

Het IT-department wordt met rasse schreden een intermediair tussen kopers (de businessmanagers) en verkopers (steeds vaker cloudproviders). Meer dan een derde van de IT-departementen functioneert al primair als makelaar van IT-diensten, blijkt uit een onderzoek door Avanade, een managed services provider.

Het idee van IT als makelarij is maar één aspect van de nieuwe rol van de CIO, een rol die steeds meer op consultancy lijkt. De nieuwe CIO verliest dan ook een groot deel van zijn budget, maar aan de andere kant krijgt hij meer invloed dan ooit tevoren op de beslissingen over technologie. “Succesvol IT-leiderschap van de toekomst gaat minder over controle en meer over hoe u waarde toevoegt voor uw bedrijf”, zegt CIO Chris Miller van Avanade. “We ruilen controle in voor nieuwe verantwoordelijkheden.”

Meer uitgaven buiten IT

Het onderzoek onder 1003 C-level executives, leidinggevenden van business units en IT-beslissers toonde een dramatische verschuiving in de IT-uitgaven. Maar liefst 37 procent van de uitgaven wordt nu door departementen buiten IT gecontroleerd, in het bijzonder marketing. CIO’s worden ook buiten de beslissingen gehouden: start-ups stellen hun oplossingen steeds vaker rechtstreeks aan de businessmanagers voor.

Rooskleurige toekomst

Het is echter niet allemaal kommer en kwel voor de CIO. Integendeel, de toekomst ziet er goed uit: 68 procent van de C-level executives en 63 procent van de leidinggevenden van business units verwachten dat het IT-departement meer invloed op technologiebeslissingen zal krijgen. Volgens twee derde van de respondenten draagt IT vandaag meer bij dan het drie jaar geleden deed. De CIO-als-consultant en IT-als-makelarij zijn dus krachtige rollen om veranderingen in bedrijven door te voeren.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business