Hoeveel kost een gestolen paspoort?

Uit het voorval met het gestrande vliegtuig van Malaysian Airlines kunnen we veel leren. Onder meer over de impact van gestolen paspoorten.

Kort nadien vlucht MH370 van Malaysian Airlines spoorloos verdween, dook er opschudding op. Twee passagiers aan boord bleken niet diegenen voor wie ze zich hadden uitgegeven. Ze reisden met een gestolen paspoort.

Een courant fenomeen, blijkt nu. Zo verdwenen er de voorbije vijf jaar 150.000 Britse paspoorten in het buitenland, meldde de BBC onlangs. Wat ons land betreft zouden er elk jaar ongeveer 30.000 worden ontvreemd. Gestolen of verloren paspoorten blijken vooral in trek bij criminele organisaties in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, en Pakistan.

Identiteitsdieven lenen geld of plegen allerlei misdaden in andermans naam. Maar het vuile werk laten ze over aan anderen. Zo kopen ze de identiteitskaarten van zakkenrollers voor 600 à 1200 euro per exemplaar.

En zoals verwacht: paspoorten met foto’s van mensen die erg lijken op de nieuwe eigenaars zijn het meest gegeerd. Die gaan tot ettelijke duizenden euro’s per stuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business