Vijf manieren om een echte leider te worden

Leiderschap eist u niet op, u verkrijgt het als uw ondergeschikten u vertrouwen. Enkel dan doen ze wat u wilt, omdat ze het zelf willen.

Een CIO die zich als IT-leider wil vestigen, heeft daarvoor de volgende manieren:

1. Zet uw huis op orde

De IT-infrastructuur moet vlekkeloos draaien. Eens u daar bijna bent, neemt u iemand aan om de infrastructuur voor u te regelen. Daardoor hebt u uw handen vrij om u op de business te focussen.

2. Word empathischer

Plaats u geregeld in de positie van de anderen. Als u bijvoorbeeld iemand niet overtuigd krijgt van een idee, ligt dat aan u of aan hem? Heeft hij meer details nodig? Hoe legt u het idee uit zodat hij het toch begrijpt?

3. Bouw uw reputatie geleidelijk op

Start met een project dat geld bespaart en vraag dat u een derde van de besparingen mag gebruiken om in een innovatie te investeren. Bouw zo project per project uw reputatie op, zodat mensen u geleidelijk aan gaan respecteren. Wilt u te veel ineens veranderen, dan wordt u beschouwd als iemand die uit de pas loopt.

4. Gebruik uw gegevens

Gebruik de gegevens die uw team beheert om uw argumenten te ondersteunen. Gegevens zijn moeilijk tegen te spreken en als CIO bent u in de beste positie om een competitief voordeel te halen uit uw gegevens.

5. Denk verschillend

De CIO moet op de eerste plaats een businessleider zijn en dan pas een IT-leider. Probeer die mentaliteit in uw hele IT-organisatie te brengen: IT’ers moeten de KPI’s en de ROI van een IT-investering begrijpen en het verband inzien tussen wat ze doen en wat de business nodig heeft.

In samenwerking met Computerworld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business