Gartner verwacht daling IT-uitgaven

Gartner heeft zijn voorspellingen voor de wereldwijde IT-uitgaven van 2014 naar beneden bijgesteld. Enterprisesoftware en IT-diensten zijn de grootste groeiers.

Volgens Gartner groeien de wereldwijde IT-uitgaven dit jaar met 2,1 procent. Daarmee stelt het analistenbureau zijn vroegere voorspelling van 3,2 procent groei met ongeveer een derde naar beneden bij. “Prijsdruk door toenemende competitie, een gebrek aan productdifferentiatie en de toenemende beschikbaarheid van alternatieve oplossingen heeft een dempend effect op de IT-uitgaven op korte termijn,” verklaart vicepresident Richard Gordon.

De traagst groeiende categorie in 2014 vormen de datacenters, met een groei van slechts 0,4%. Vooral alternatieve opslagarchitecturen met een lagere kost en cloudopslag hebben die impact. Bovendien migreren veel bedrijven van dure platforms naar goedkopere alternatieven. Ook in telecom is de groei (0,7%) maar mager.

De markt van apparaten (inclusief pc’s, ultramobiles, smartphones, tablets en printers) zal in 2014 volgens Gartner met 1,2 procent groeien. Men verwacht immers vooral groei in goedkopere tablets en smartphones omdat de tabletpenetratie in de VS 50 procent bereikt.

IT-diensten en enterprisesoftware

Voor IT-diensten wordt een beter jaar verwacht, met een groei van 3,8%. In de subcategorie van IT-outsourcing zal de groei echter zwak blijven door de voortdurende prijzenoorlog tussen cloudopslagdiensten. Publieke clouddiensten kannibaliseren bovendien de traditionele outsourcingdiensten voor datacenters.

De snelst groeiende categorie vinden we echter bij enterprisesoftware, waar Gartner een groei van 6,9% verwacht. Vooral de verwachtingen voor de markt van database management systems (DBMS) zijn hoog, gedreven door big data en initiatieven voor de digitalisatie van bedrijven. Die groei wordt dan weer getemperd door de applicatiemarkt, waaronder officesuites vallen. Die worden getroffen door de trage pc-verkopen en de snelle verschuiving naar cloudgebaseerde oplossingen.

businessgartnersmartbusinessuitgaven

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals