Nieuws

Eén op drie lapt Facebook-verbod aan zijn laars

Een beperkte toegang tot sociale media, messaging- en videodiensten creëert ongehoorzame werknemers. Eén Belgische werknemer op drie lapt Facebook-verbod aan zijn laars

Een beperkte toegang tot sociale media, messaging- en videodiensten creëert ongehoorzame werknemers. Belgische werknemers negeren namelijk de beperkingen op het gebruik van sociale media, messaging apps en clouddiensten op de werkvloer. Dat blijkt uit een pan-Europese studie van Samsung Electronics waarbij 4500 kantoorbedienden ondervraagd werden. 

Facebook

Uit het onderzoek blijkt dat twee Europese kantoorbedienden op vijf (40 procent) geen Facebook mogen gebruiken op het werk, of er maar beperkte toegang toe hebben.

Toch tart één Belgische werknemer op drie (31 procent) zijn werkgever door toch Facebook te gebruiken, ondanks het feit dat hij er zich goed en wel van bewust is dat dit maar in beperkte mate is toegestaan.

Cloud 

Ongeveer evenveel werknemers gaven toe op het werk gebruik te maken van clouddiensten (24 procent), apps om te bellen of chatten (27 procent), videostreamingdiensten (23 procent) en Twitter (22 procent). Die werknemers negeerden ofwel het verbod van hun werkgever of gebruikten hun eigen toestel om dat verbod te omzeilen.

Het onderzoek bevestigt de trend naar BYOD (Bring Your Own Device) of BYOT (Bring Your Own Technology) die in de dagelijkse realiteit bij veel bedrijven (en hun werknemers) heerst. "De tijd waarin werknemers zomaar regels volgden zonder ze in vraag te stellen, ligt echt achter ons. Vertrouwen, heldere communicatie en een betekenisvol kader zijn veel efficiënter om constructief gedrag te bevorderen, zowel op de werkvloer als in het privéleven", vindt Dimitrios Tsivrikos, Consumer and Business Psychologist aan de University College London, in zijn reactie op deze bevindingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business