Nieuws

Hoe kies je het juiste datacenter?

wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een datacenter? Waar moet je rekening mee houden? Wat mij betreft houd je best de kwaliteiten op drie verschillende domeinen onder de loep: connectiviteit en bereik, ervaring en aanpak en tenslotte ook de omgeving.

In een vorige blogpost vertelde ik dat het datacenter het hart van de digitale economie wordt.  Geen wonder dus dat bedrijven en organisaties steeds meer aandacht schenken aan de keuze van een datacenter. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Waar moet je rekening mee houden? Wat mij betreft houd je best de kwaliteiten op drie verschillende domeinen onder de loep:
 

1. Connectiviteit en bereik

De belangrijkste vraag die zich hier stelt: kan het datacenter je neutrale toegang bieden tot meerdere vaste en mobiele netwerken, internet service providers, content distribution networks en internet exchanges? Dat is immers cruciaal om de prijs, performantie en redundantie te garanderen die geschikt is voor jouw specifieke situatie. Hoe minder connectiviteit en bereik, hoe minder flexibiliteit.

Ook niet onbelangrijk: kan je één contract met dezelfde SLA’s krijgen voor al je installaties? Wanneer je groeiplannen hebt, check je ook best even de aanwezigheid van datacenters van dezelfde aanbieder in andere (Europese) steden.
 

2. Ervaring en aanpak

“Don’t tell me, show me” gaat ook op voor datacenters. Durf te vragen naar referenties of cases uit jouw sector of met een vergelijkbare aanpak. Bespreek de manier waarop customer service wordt aangepakt: is er 24/7 ondersteuning, is er 24/7 ‘fysieke’ beveiliging (bewakingsagenten dus) op de locatie zelf, is er een portaalsite voor klanten, enz.

Wanneer je daar tevreden over bent, is het tijd om even te kijken naar het aanbod: zijn er modulaire pakketten die je kan aanpassen op jouw maat? Ook altijd interessant: zijn er klantencommunities waar bepaalde best practices of uitdagingen kunnen besproken worden en waar klanten van elkaar kunnen leren?
 

3. De datacenteromgeving

Last but not least: het datacenter zelf natuurlijk. Kan je beschikken over de recentste hardware? Is het datacenter gebouwd volgens de regels van de kunst? Hoeveel aandacht wordt er geschonken aan online én offline veiligheid? Wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie? Wat zijn de voorzieningen in geval van stroompannes, rampen, enz.

Je merkt het al: heel wat vragen. Zorg dat je er het antwoord op kent en dat dat antwoord je bevalt voor je een keuze maakt. Het digitale hart van je bedrijf verdient de beste zorgen, toch?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business