Nieuws

Toughpad: een tablet om te mishandelen

Deze nieuwste tablet is niet veel groter dan een uit de kluiten gewassen smartphone. Maar het ding kan tegen meer dan een stootje.

Panasonic lanceert op IFA, momenteel in Berlijn, een robuuste 5 inchtablet gericht op werknemers wier mobiele toestel in extreme omstandigheden moet functioneren. De nieuwe Toughpad wordt, net als de meeste andere toestellen in de Toughbook-lijn, in twee smaken beschikbaar gemaakt. De Toughpad FZ-E1 draait Windows Embedded 8.1 Handheld, terwijl de gelijkaardige Toughpad FZ-X1 Android 4.2.2 als besturingssysteem heeft.

Met beide producten stort Panasonic zich op de zakelijke markt. “De consumentenmarkt is erg concurrerend geworden de laatste jaren”, aldus directeur Mark Thorne. Daarom richt Panasonic zich steeds meer op de zakelijke markt.

Wasmachine
“Ondanks hun gestalte zien de nieuwste Toughpads van Panasonic de krachtigste en meest robuuste in hun klasse”, beweert Jan Kaempfer, marketingbaas voor Panasonic Product Solutions. “De toestellen zijn volledig uitgerust voor de businessklanten, onder meer dankzij de gespecialiseerde poorten en docking-opties van het toestel, en de gespecialiseerde barcodelezer.”

Op de verouderde versie van Android na zien de specificaties er alvast interessant uit. Beide Toughpads zijn bestand tegen onvoorziene ontmoetingen met de grond, geïnitieerd vanop 3 meter hoogte. Wie op de begane grond staat zal zijn toestel dus moedwillig de hoogte in moeten werpen om het te vernietigen. Thorne beweert dat het toestel zelfs een wasmachine zal overleven.

Komt de Toughpad neer in een plas, of zelfs in de ondiepe kant van een zwembad, dan heb je nog tijd om eerst koffie te gaan halen want de kleine tablet voelt zich, dankzij de IP68-norm, een half uur lang op zijn gemak in water tot anderhalve meter diep.

Heel slecht weer
Het 5 inchscherm van beide toestellen telt 1280 x 720 pixels en moet in direct zonlicht leesbaar zijn. Het scherm kan zonder problemen met de handschoenen aan bediend worden en is niet vies van een onvoorziene bui. Dankzij de regensensor kunnen werknemers uitgerust met de Toughpad vrolijk (?) verder werken in de gietende regen. Ook sneeuw vormt geen probleem: de dingen gedijen uitstekend in temperaturen van -20 tot 60 graden Celsius.

Spraak
De Touchpad FZ-E1 en FZ-X1 hebben de eer de eerste toestellen met spraaktopties te zijn in de Touchpad-lijn. Via mobiel internet (inclusief 4G) kunnen de toestellen je uitleg begrijpen, en je van antwoord dienen. Permanente connectie met een mobiel datanetwerk vergt echter flink wat van je batterij, dus rustte Panasonic de toestellen uit met een exemplaar van enorme 6200 mAh, volgens het bedrijf goed voor een autonomie tot 14 uur. Is dat niet genoeg, dan kan je de batterij hotswappen: dat wil zeggen dat je de batterij kan wisselen terwijl het toestel aan staat.

Beide nieuwe toestellen zijn uitgerust met een Quadcore Qualcomm Snapdragon Processor, al heeft de versie met Windows een iets krachtiger exemplaar. Dat is nodig omdat Windows meer rekenkracht nodig heeft om te draaien. De Androidversie van de Toughpad is vanaf vandaag verkrijgbaar en kost 1385 euro exclusief BTW, voor de Windows-versie, die 1482 euro exclusief BTW kost, is het nog wachten tot november.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business