Nieuws

Vier perspectieven op big data

De kern van big data is dat grotere volumes, snelheden of variëteiten van gegevens tot nieuwe inzichten leiden. Er bestaan echter diverse perspectieven op big data Er bestaan echter diverse perspectieven op big data.

Heel wat mensen veronderstellen dat big data betekent dat groter altijd beter is. We zien de volgende perspectieven op big data:

1. Geloof

Dit is de notie dat grotere volumes, snelheden of variëteiten van gegevens op een of andere manier altijd tot nieuwe inzichten leiden. Als we die inzichten niet vinden, is dat volgens dit perspectief aan onszelf te wijten: we hebben niet hard genoeg geprobeerd, we zijn niet slim genoeg, of we gebruiken niet de juiste hulpmiddelen of aanpak.

2. Fetisj

Dit is de notie dat de enorme grootheid van gegevens een waarde op zich heeft, ongeacht of we er specifieke inzichten uit halen. Als we het nut van big data enkel evalueren op basis van de specifieke businesstoepassingen die ondersteund zijn, zijn we volgens deze visie niet in overeenstemming met de moderne nood van datawetenschappers om toekomstige verkenningen te ondersteunen.

3. Last

Dit is de notie dat de grootheid van gegevens niet noodzakelijk beter of slechter is, maar eenvoudigweg een feit. Het ongelukkige gevolg van dit feit is dat big data de opslag- en verwerkingscapaciteit van bestaande databases zo hard belast dat er nieuwe platforms zoals Hadoop nodig zijn. Als we al die nieuwe belastende gegevens niet kunnen bijbenen, is het volgens dit perspectief tijd om naar een nieuw type database over te stappen.

4. Opportuniteit

De juiste aanpak focust op het extraheren van ongeëvenaarde inzichten, en dat des te efficiënter naarmate de gegevens in grotere volumes komen, sneller binnenstromen, en in meer formaten en van meer bronnen komen. Dit perspectief behandelt big data niet als een geloof of een fetisj, want het erkent dat ook op een kleinere schaal nog heel wat gedifferentieerde inzichten te ontdekken zijn. Het behandelt de schaal van gegevens ook niet als een last, maar als een uitdaging die efficiënt aangepakt moet worden met nieuwe databaseplatforms, tooling en de juiste praktijken.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Op 4 november organiseert Minoc Data Services een gratis seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en het digitale kantoor. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business