Nieuws

.vlaanderen en .brussels: Eerst komt eerst maalt

De domeinnamen .vlaanderen en .brussels zijn eindelijk voor iedereen beschikbaar zonder beperkingen. Eerst komt eerst maalt is de boodschap.

Na bijna zes maanden komt de gefaseerde uitrol van de nieuwe .brussels en .vlaanderen-domeinen ten einde. .vlaanderen en .brussels worden gereguleerd door de landelijke dns-instantie dns-Belgium. De domeinnamen kwamen in vier fases ter beschikking van het grote publiek en verschenen voor het eerst begin september 2014. Toen kregen merken opgenomen in de Trademark Clearinghouse een maand de tijd om domeinnamen te kopen.

Vervolgens was het de beurt aan overheidsinstellingen en organisaties. De prijs daalde toen tot honderd euro. Wanneer hetzelfde domein door meerdere instanties werd aangevraagd volgde er een veiling. Vanaf 13 november tot 15 december 2014 konden jij en ik onze domeinnaam registreren, als we tenminste in het bezit waren van een geldige identiteitskaart.

Tot slot liep op 15 januari de landrush-fase af: daarbij kon iedereen een domeinnaam aanvragen waarna er een veilig werd georganiseerd voor conflicterende aanvragen. Nu zijn beide top level-domeinen dus vrij voor iedereen beschikbaar via een registrar. Dns-Belgium geeft het heft uit handen en laat de markt zijn vrije loop gaan.

.vlaanderen en .brussels komen daarmee in het prestigieuze gezelschap van onder andere .beer, .bike, .sexy maar ook .saarland, .paris, .wales en .gent, om er enkele te noemen. Het is de bedoeling van de gelokaliseerde domeinnamen om websites van mensen en bedrijven meer de binden met de regio waarin ze zich bevinden. Niet iedere website moet immers het internationale gehalte van een .com uitstralen. Voorlopig lijkt vooral de Vlaamse overheid flink geregistreerd te hebben. Zowel via regering, overheid als toerisme.vlaanderen kom je op vlaanderen.be terecht. Ook de Brusselse gewestregering heeft de juiste domeinnamen in handen. Wallonie.vlaanderen staat nog te koop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business