Nieuws

Het beste werkpaard voor op kantoor

De aanschaf van een printer of multifunctional is geen prioriteit. Al zit er in menig opzicht nogal wat verschil in de modellen en technologieën. Welke keuze maken?

De aanschaf van een printer of multifunctional is geen prioriteit. Al zit er in menig opzicht nogal wat verschil in de modellen en technologieën. Welke keuze maken?

Ook al wordt er steeds meer gedigitaliseerd en ingescand, het zogenaamde paperless office is er nog altijd niet (helemaal). Hoe vaak komt het immers niet voor dat u toch nog even snel iets af wilt drukken, bijvoorbeeld omdat papier toch prettiger leest dan het scherm van een tablet?

In het algemeen zijn er twee afdruktechnologieën waar u uit kunt kiezen als u op zoek gaat naar een nieuwe printer of multifunctional (die onder meer ook scant, kopieert en soms ook faxt).

Er zijn printers die inkt gebruiken om afdrukken te maken: inkjets. Bij deze soort kunnen we nog een onderverdeling maken in verschillende soorten inkt. Zo is er de standaard inkt zoals u die wellicht kent uit vrijwel alle inkjets die op consumenten gericht zijn (kleurstof- of pigmentgebaseerd), maar is er ook solid ink (op de markt gebracht door Xerox), die pas in de machine vloeibaar wordt gemaakt. Een derde variant is de inkt die Ricoh gebruikt in haar Geljet-lijn. Dat is pigmentgebaseerde inkt met een hoge viscositeit, die meteen droog is op het moment dat het op het papier komt.

Kloof gedicht

Tot voor kort was het bij het zoeken naar een printer voor gebruik op een KMO simpel: inkt was voor consumenten en laser voor zakelijk gebruik. Maar de afgelopen jaren hebben vooral de ontwikkelingen op het gebied van inkjets niet stilgestaan. Er is de opkomst van pigmentgebaseerde inkt, die ervoor zorgt dat afdrukken gemaakt met die inkt ook tegen water kunnen en in het algemeen langer houdbaar zijn. Daarnaast is er ook een goede stap gezet op het gebied van de afdruksnelheid van inkjets.

Het gevolg van de vooruitgang van de inkjettechnologie en de relatieve stilstand op het gebied van laserprinters, is dat de twee markten dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Ook qua prijs. Laserprinters worden al voor vrij lage prijzen aangeboden en er zijn ook dure inkjets te koop.

Voordelen laser

De technologie van laser mag dan niet meer enorm ontwikkelen, maar heeft wel nog voordelen ten opzichte van inkt. Er is bijvoorbeeld geen uitdrogingsgevaar. De cartridges voor laserprinters zijn in aanschaf wel vaak duurder dan die voor inkjets, maar bieden over het algemeen een hogere capaciteit waardoor u ze dus minder snel moet vervangen en uiteindelijk ook een goedkopere afdruk.

Qua afdrukkwaliteit bieden laserprinters over het algemeen nog altijd een betere zwarting van tekst en is die tot op een kleinere puntgrootte scherper. Drukt u vaak documenten af die ‘kleine lettertjes’ bevatten, bijvoorbeeld contracten, dan is dat zeker iets om rekening mee te houden. De afdruksnelheid van een lasermachine ligt daarnaast ook vaak nog een tikje hoger dan die van inkjets.

Voordelen inkjet

Een printer die gebruikmaakt van inkjettechnologie verbruikt veel minder energie dan een laserprinter, die veel meer onderdelen bevatten die van stroom moeten worden voorzien.

Zijn kleurenafdrukken belangrijk voor u, dan is een inkjet ook zeker het overwegen waard. Met de kleurstofgebaseerde kleureninkt in inkjets zijn over het algemeen beduidend fraaie afdrukken mogelijk dan met toner. De resolutie waarmee laserprinters af kunnen drukken is vrij beperkt.

Voor logo’s en andere zakelijke afdrukken is dit geen probleem, maar als u ook regelmatig een foto af moet drukken, dan kun je veel beter voor een inkjet gaan. Hierbij geldt dat meer verschillende kleurencartridges tot een beter resultaat leiden. Fotoprinters kunnen tot wel 12 inktcartridges bevatten.

Draadloos

Traditioneel worden wat meer zakelijke printers benaderd via het bekabelde netwerk. Maar ook in deze omgeving breekt draadloos zo langzamerhand door, naar aanleiding van alle smartphones en tablets die we tegenwoordig hebben. Een rechtstreekse draadloze verbinding tussen een tablet en een printer is interessant. Dat is mogelijk met Wi-Fi Direct.

Hiermee creëert u een ad-hoc-verbinding tussen tablet en printer, zonder dat je daarvoor door de router heen moet. Een bezoeker hoeft dan dus geen toegang tot uw hele netwerk te hebben, om gebruik te kunnen maken van je printer. Naast WiFi Direct zien we ook de eerste printers verschijnen waarmee je via NFC (Near Field Communication) een verbinding op kunt zetten.

TCO

Een veelvoorkomende term in de wereld van de printers en pc’s is tenslotte Total Cost of Ownership (TCO): de totale kost om het apparaat te gebruiken. Hieronder valt dus ook de prijs van de zogeheten ‘consumables’, de inkt of toner die u nabestelt. Hier houdt het echter niet op. Ook zaken als stroomverbruik en onderhoud vallen hieronder.

Het aantal pagina’s dat volgens fabrikanten met een bepaalde cartridge afgedrukt kant worden, klopt tegenwoordig dankzij de ISO-normering vrij goed, dus op basis daarvan kunt u een redelijke inschatting maken van wat het je per jaar gaat kosten.

Als u echt heel erg veel print, dan is het in het geval van laserprinters ook zaak om goed te kijken naar het aantal afdrukken dat de imaging drum meegaat. Dat is de rol waarop met laser of led het af te drukken document wordt ‘getekend’. Het vervangen van die drum is ongeacht het merk printer altijd erg prijzig. Dit kan zelfs een reden zijn om een nieuwe printer te kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business