Nieuws

Vrouwelijke CIO in opmars, vrouwelijke CEO zeldzaam

De vrouwelijke IT-baas komt opzetten. Grote Amerikaanse bedrijven kiezen steeds vaker voor een vrouw als CIO. De vrouwelijke CEO blijkt daarentegen eerder zeldzaam.

De vrouwelijke IT-baas komt opzetten. In de top 10 van de grootste Fortune 500-bedrijven zijn 5 vrouwelijke CIO’s (Chief Information Officers) werkzaam voor onder meer Wal-Mart en ExxonMobil.

Van de top 100 uit deze lijst is 24 procent van de CIO’s vrouwelijk. De belangrijkste sectoren met vrouwelijke CIO’s zijn de financiële dienstverlening en energie. Opvallend is ook dat vier grote vliegmaatschappijen (Continental, Delta, American Airlines en Alaska Air) een vrouw hebben als CIO.

Dit blijkt uit recent onderzoek van consultancybureau Boardroom Insiders naar de vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur. De trend is volgens Boardroom opvallend omdat IT toch nog vaak als mannenzaak wordt aanzien.

De trend naar vrouwelijke CIO’s is niet representatief voor de hele managementbezetting. Vrouwelijke CEO’s zijn bijvoorbeeld eerder zeldzaam. Bij de 500 grootste bedrijven is minder dan 5 procent van de CEO’s een vrouw. Ook al doet de technologiesector het hier niet slecht. Bekende vrouwelijke CEO’s zijn Meg Whitman (HP), Ginni Rometty (IBM), Safra Catz (Oracle) en Marissa Mayer (Yahoo).

Europa

Ook een wereldwijd onderzoek van Mercer naar het effect van de maatregelen op het vlak van gendergelijkheid, bevestigde recent de ondervertegenwoordiging van vrouwen op managementposities.

Hoewel vrouwen wereldwijd 41% van het arbeidspotentieel uitmaken, zijn zij vooral vertegenwoordigd in ondersteunende functies. Op managementniveau is 36% van de werknemers vrouw, in hogere managementfuncties maar 26%. Bestuursfuncties worden in 19% van de gevallen door vrouwen ingevuld.

Aan het huidige tempo zal over tien jaar in Europa slechts een derde van alle leidinggevende posities door vrouwen worden bezet, aldus Koenraad Van Kerckhoven, Market Business Leader Employee Health & Benefits Benelux bij Mercer. In Amerika en Canada is dit zelfs maar één op de vier.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business