Nieuws

Slechts één bedrijf op zeven op Windows 8

Ongeveer één op de zeven bedrijfsvestigingen in ons land gebruikt Windows 8. Hiermee breekt Windows 8 minder snel door op de zakelijke markt dan Windows 7.

Ongeveer ongeveer één op de zeven bedrijfsvestigingen in ons land gebruikt Windows 8. Hiermee breekt Windows 8 minder snel door op de zakelijke markt dan Windows 7. Dit blijkt uit een analyse naar aanleiding van ons (gratis) seminarie over HR in het digitale tijdperk.

Van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers op de Belgische zakelijke markt, geeft eind 2014 een kleine 82 procent aan dat men gebruikmaakt van pc’s met Windows 7. Daarmee is het met voorsprong het meest gebruikte zakelijke besturingssysteem voor pc’s. 

De cijfers komen uit een analyse van Computer Profile op basis van circa 2.000 gesprekken die zijn gevoerd met IT-verantwoordelijken binnen deze bedrijfsvestigingen. Dit naar aanleiding van ons seminar op 19/3.

Windows XP

Verrassend genoeg is het nog altijd Windows XP, haast niet weg te krijgen uit de zakelijke markt, dat de tweede plaats inneemt. Nog altijd geeft circa 23 procent van de locaties aan dat een aanzienlijk deel van de pc’s gebruikmaakt van dit in 2001 geïntroduceerde platform.

Windows XP verdient inmiddels het label van meest volhardende besturingssysteem ooit. Los van de agenda van Microsoft lijken bedrijven hun eigen keuze te maken. In april vorig jaar werd de traditionele ondersteuning van XP door Microsoft namelijk beëindigd. Dit heeft de terugloop in zakelijk gebruik aanzienlijk versneld tot de huidige 23 procent van de locaties.

Met name bij overheids- en gezondheidszorginstellingen zijn er nog relatief veel XP-gebruikers: 35 procent binnen de overheid en 35 procent in de zorg. 

Windows 7 over hoogtepunt

De groei in het gebruik van Windows 7 lijkt nu voorbij te zijn. Ten opzichte van een jaar geleden is de verspreidingsgraad van Windows 7 nog gestegen met 4 procentpunt, maar we zien nu wel de eerste marktsegmenten waar Windows 7 over het hoogtepunt lijkt te zijn.

Binnen deze segmenten zal er voor nieuwe pc-besturingssystemen hoofdzakelijk geïnvesteerd worden in het in 2012 geïntroduceerde Windows 8.

Windows 8 loopt achter

Het meest recente besturingssysteem van Microsoft is Windows 8. Dit wordt momenteel gebruikt bij ongeveer één op de zeven bedrijfsvestigingen. Daarmee is het gebruik meer dan verdubbeld in de afgelopen 12 maanden.

Toch lijkt Windows 8 achter te blijven bij het tempo waarmee Windows 7 op de zakelijke markt verscheen. Twee jaar na de introductie van Windows 7 gaf al meer dan de helft van de bedrijfsvestigingen aan Windows 7 te gebruiken. Windows 8 blijft met de huidige 14 procent, inmiddels ruim 2 jaar na introductie, duidelijk achter op dit tempo. 

Met name grote bedrijfsvestigingen lopen vaak iets achter bij kleinere locaties als het gaat om de uitrol van nieuwe besturingssystemen. Indeling naar omvang van de bedrijfsvestiging laat voor Windows 8 het volgende beeld zien: bij organisaties met 50-100 werknemers is de penetratie Windows 8 ruim 17 procent, bij 100-200 werknemers ruim 14 procent, 12 procent bij 200-500 werknemers, 500 tot 1.000 werknemers 9 procent en bij locaties groter of gelijk aan 1.000 medewerkers ligt de penetratie op circa 6 procent.

En… Vista

Windows Vista heeft nooit mogen rekenen op de populariteit die Windows XP en Windows 7 wel kenden. Overall wordt Windows Vista nog gebruikt door 2 procent van de bedrijfslocaties. Branches met het hoogste gebruik zijn de bouw en overheidsinstellingen, waar circa 4 procent van de locaties nog Windows Vista gebruikt.

Op 19 maart organiseren we een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business