Nieuws

Het wordt serieus voor de digitale factuur

Wettelijke verplichtingen en mobiele toestellen geven de e-factuur een flinke duw in de rug. Ook het aanbod neemt toe.

Wettelijke verplichtingen en mobiele toestellen geven de e-factuur een flinke duw in de rug. Ook het aanbod neemt toe.

E-facturen bestaan intussen al jaren maar zowat acht op de tien facturen zijn nog steeds op papier. Veel bedrijven zijn nochtans vragende partij voor digitalisering. De aanbieders dringen er bij de klant hard op aan over te schakelen naar elektronische facturen.

Sinds enkele maanden zitten we namelijk in een stroomversnelling. Betalen via tablet of smartphone neemt toe. “De applicaties worden steeds rijker en de banken ontwikkelen ze met de eindgebruiker in het achterhoofd”, weet Christian Luyten, woordvoerder van Zoomit. “Eén op zes van onze gebruikers betaalt zijn facturen mobiel”, klinkt het.

Aanbod

Naast de klant roert ook de markt zich. Basware, het vroegere Certipost, is de oudste dienst voor e-facturatie. Basware telt ongeveer 80.000 gebruikers. Het Finse bedrijf richt zich vooral op de zakelijke markt. Naast de facturen van Belgacom en loonbrieven biedt het sinds kort ook de facturen van Electrable aan.

Zoomit is met 600.000 gebruikers dan weer de populairste dienst. Zoomit wil in de eerste plaats betalingen regelen, de archieffunctie is eerder aanvullend. Dat ligt anders bij Doccle, de coöperatieve van onder meer Telenet en KBC, die zich recent koppelde met de app van Bancontact/Mister Cash. Dat laat u toe e-facturen te ontvangen en die meteen mobiel te betalen, dus zonder de klassieke kaartlezer.

Cijfercode

Basware, Doccle en Zoomit kregen intussen concurrentie van het Duitse Sofort. Dat lanceerde recent zijn betaaloplossing "banking paycode". Hierbij krijgt de klant na aankoop een cijfercode toegestuurd (via e-mail, sms of de post). Die leidt hem via de Sofort-website naar een digitaal formulier, waar hij via zijn online-banking kan betalen. De dienst werkt zowel met papieren als met elektronische facturen.

Al deze initiatieven geven de digitale factuur zeker een duw in de rug. Wat ook de overheid doet. Het regeerakkoord van de federale regering voorziet dat elektronische facturatie voor de overheid verplicht zal worden vanaf 2016. Het wordt (eindelijk) serieus voor de digitale factuur.

Vier namen in e-facturatie:

– Basware (ex-Certipost)
– Zoomit (Isabel)
– Doccle
– Sofort

accountingbusinessdigitaaldigitaal kantoordigitalfactuur

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals