Nieuws

Intel afhankelijk van datacenters voor stabiele omzet

Weinig verrassingen in de laatste kwartaalresultaten van Intel. De omzet blijft stilstaan door een slabakkende pc-markt, maar de groei in datacenters compenseert dit.

Intel rapporteert een nettowinst van ongeveer twee miljard dollar in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, ongeveer drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet tikte af op 12,8 miljard, exact hetzelfde bedrag dat ook in 2014 binnenkwam. Wall Street-analisten waren uitgegaan van een omzet van 12,9 miljard dollar.

Intel kondigde vorige week nog aan dat het zijn interne structuur gaat aanpassen. Bij de “PC Client Group” worden voortaan ook de resultaten van de mobiele en communicatie-afdelingen samengeteld om zo tot de “Client Computing Group” te komen. Met een omzet van 7,4 miljard begon die groep al meteen met een daling van 16 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor en 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

“Data Centers” deden het beter op jaarbasis, met een omzet van 3,7 miljard, een groei van 19 procent jaar op jaar. De omzet van de afdeling “Internet of Things” tikte 11 procent aan tot 533 miljoen dollar. “Software and Services” moest dan weer drie procent prijsgeven tot 534 miljoen dollar.

De flauwe resultaten wijt Intel aan een vertragende pc-markt, die voor een stuk wordt goedgemaakt door “groei in datacenters, Internet of Things en niet-volatiel geheugen”. Financieel directeur Stacy Smith onderstreept dat de resultaten in lijn waren met de vooruitzichten die Intel in maart bekendmaakte, maar moest ook toegeven dat ze onder de verwachtingen van vorig kwartaal zaten.

Intel is een van de vele beursgenoteerde bedrijven die zijn verwachtingen moet bijstellen (en meestal naar beneden), onder meer door de sterke muntschommelingen van de laatste tijd, vooral dan van een sterker wordende dollar. Toch kon in de handel na beurstijd een koerswinst van drie procent geboekt worden.

Voor het volgende kwartaal gaat Intel uit van een omzet van 13,2 miljard dollar, een bedrag waarop het bedrijf 500 miljoen dollar speling incalculeert. Wall Street gaat uit van 13,51 miljard. Intel verlaagt ook zijn jaarverwachtingen en verwacht dit jaar weinig significante groei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business