Elke werknemer een beetje datawetenschapper

Informatie interpreteren, verwerken en visualiseren wordt steeds belangrijker voor bijna alle functies binnen een bedrijf. Gerichte opleidingen en nieuwe perspectieven moeten helpen uw data voor u te laten werken.

Naast dataverwerving wordt dataverwerking steeds belangrijker in bedrijven, op alle echelons. Niet alleen de CAO (Chief Analytics Officer) of CDO (Chief Data Officer) moet een plaatje kunnen maken van de voorhanden zijnde gegevens, op quasi elk niveau van een bedrijf wint de verwerking van data aan belang.

“De arbeidskrachten van vandaag hebben meer data-begrip nodig,” stelt Jeffrey Camm, professor in Business Analytics aan de universiteit van Cincinnati (VS). “Niet iedereen moet een datawetenschapper zijn, maar bijna elke persoon zal moeten leren hoe hij data kan gebruiken om beslissingen te kunnen nemen gefundeerd op die data.”

Opleiding

Dat heeft ook het Belgisch bedrijf DataCamp goed begrepen. Zij bieden sinds een jaar online cursussen aan over data-analyse, van visualisatie tot het omgaan met grote datasets en programmeren met het oog op dataverwerking.

Volgens CEO Jonathan Cornelissen bereikte DataCamp in zijn eerste jaar meer dan 100.000 mensen, 70 procent daarvan waren professionals uit de bedrijfswereld.“Dit toont aan dat er een echte vraag is naar onderwijs in datawetenschap,” zegt de CEO. Het bedrijf pleit voor een nieuwe aanpak van trainingen. Traditionele onderwijsinstellingen hinken achterop als het gaat om het aanbieden van cursussen of het aanpassen van bestaande opleidingen om de nieuwe noden te integreren.

De lessen van DataCamp zijn niet in een klassiek academisch format gegoten, maar behelzen een korte video-introductie gepaard aan praktische oefeningen. Sommige cursussen zijn gratis, voor andere moet u een maand- of jaarabonnement nemen. Het bedrijf levert geen diploma’s, maar studenten verdienen wel badges en officiële verklaringen dat ze bepaalde lessen hebben vervolmaakt.

Out of the box

Niet alleen opleidingsprogramma’s kunnen helpen om de databerg meer bevatbaar te maken voor werknemers. Ook het aanbrengen van een ander perspectief en creatief denken helpen bij het in kaart brengen van veel informatie. Zo haalde de afdeling voor epigenetica aan het Albert Einstein College voor Geneeskunde in New York kunstenaar Daniel Kohn binnen om hen te helpen bij het visualiseren van hun genetische gegevens.

“Zijn onwetendheid is zijn sterkte,” verklaart John Greally, hoofd van de afdeling. “Hij komt binnen en zegt, ‘Wat toon je hier? Waarom kies je voor blauw en rood in dit spreidingsdiagram? Wat als je zou kunnen klikken op een punt en zo een heel andere dimensie zou kunnen zien?’ Hij heeft een zeer goed gevoel om wat voor zijn neus staat op een visuele manier te bekijken, en hij daagt ons zo erg uit.”

Hoe meer verschillende werknemers binnen uw bedrijf data-analyses kunnen uitvoeren of interpreteren, des te diverser worden ook de perspectieven hierop. Een brede opleiding voor uw personeel is dus geen weggegooide investering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business