CIO aan het woord: Hardware & Service

Deel twee van onze interviewreeks met twee Belgische CIO's, dat focust op hardware en services.

 
De redactie van Smartbiz interviewde in de aanloop naar het jaarboek twee CIO’s over het IT-beleid binnen hun bedrijf en ondervroeg hen naar hun toekomstplannen. Hans Mattheeuws van chemiebedrijf Ineos ChlorVinyls en Philip De Bie van machinebouwer Picanol deden hun visie uit de doeken.
 
HARDWARE
 
Wat is bij u de verhouding desktops/laptops? En gebruikt u ook tablets in de organisatie?

Philip De Bie
De Bie: Ongeveer één derde van de medewerkers met pc – en dat zijn er een duizendtal – beschikt over een laptop. De anderen gebruiken VDI, dus een zogenaamde thin client. We werken ook een beperkt aantal gebruik van tablets uit, bijvoorbeeld voor op onze logistieke transportmiddelen. Ook zetten onze sales mensen en managers stappen in de richting van tablets of hybride ultrabooks, maar dat is beperkt. Over het algemeen is ons devies: werken gebeurt op de laptop, de demo’s en show op de tablet.
 
Hans Mattheeuws
Mattheeuws: Twee derde van onze computerhardware bestaat uit desktops, het overige deel zijn laptops. Het gebruik van tablets in ons bedrijf is zeer beperkt aangezien Ineos hier vrij conservatief in is. We hopen dat we door onze overname in de toekomst meer autonome beslissingen op dit vlak kunnen nemen.
 
Investeert u vooral in vervanging, uitbreiding of in nieuwe types hardware (iPads, iPhone,…) op kantoor? Of opteert u voor een beleid rond ‘BYOD (bring your own device)?
De Bie: Mensen die mobiel moeten zijn, worden door ons uitgerust met een smartphone of tablet, ongeveer 160 medewerkers. Wij hanteren ook een Bring Your Own-device aanpak. Iedereen kan bij ons zijn eigen toestellen gebruiken, maar dan krijg je enkel toegang tot de webmail. Medewerkers staan zelf ook in voor deze toestellen. Daar geldt het Yoyo-principe: you’re on your own.
 
Mattheeuws: Wij investeren voornamelijk in de vervanging van hardware. We hanteren een choose your own device beleid, waarbij we onze werknemers de keuze bieden uit enkele toestellen die wij op voorhand hebben geselecteerd. Ook hier geldt als rode draad efficiëntie en TCO.
 
Gebruikt u een eigen datacenter of gaat u ook extern voor uw hardware (infrastructure-as-a-service)?
De Bie: Omwille van historische redenen staat onze VDI infrastructuur nog in een eigen rekencentrum. Het grootste deel van de infrastructuur staat in een extern datacenter
 
Mattheeuws: Ineos beschikt over een eigen datacenter, alleen SAP is bij ons extern gesitueerd. Wel onderzoeken we voor de toekomst welke voordelen IaaS in onze context zou kunnen bieden.
 
SERVICE
 
Welke rol speelt outsourcing vandaag in uw ICT-strategie?
De Bie: Ons devies luidt: we outsourcen als andere meer expertise hebben, als de materie eerder gemeengoed is of als het snel moet gaan. De managed services op de infrastructuur wordt uitbesteed aan Realdolmen.. Alles van servers en storage tot op het niveau van het besturingssysteem, dus ook de patches, wordt door hen daar uitgevoerd. Het binnenlandse WAN en LAN zijn uitbesteed aan Proximus. Het internationale WAN is uitbesteed aan Interoute.
 
Mattheeuws: Outsourcing maakt maar een miniem deel uit van onze werking. Ons resident ICT-team neemt quasi het volledige beheer van de IT-infrastructuur van Ineos ChlorVinyls op zich. Slechts bij pieken zoals wordt er extern beroep gedaan op extra handen.
 
Maakt offshore uitbesteden deel uit van uw ICT-strategie?
De Bie: Neen. Zelfs ons filiaal in China valt grotendeels terug op onze IT-diensten en draait op de infrastructuur in het externe datacenter in Zaventem.
 
Mattheeuws: Nee, helemaal niet.
 
Gebruikt u frameworks zoals ITIL/Cobit/…?
De Bie: Ja, al is dat geen hoofdthema bij ons. We gebruiken frameworks als ITIL, om een goede dienstverlening te bieden of om beter te ontwikkelen.
 
Mattheeuws: We passen binnen onze afdeling een light-versie toe van ITIL, waar we ook zeer pragmatisch mee omspringen. We volgen vooral de operationele richtlijnen van het draaiboek om onze workflow te stroomlijnen met betrekking tot incident en change management.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business