Nieuws

CIO aan het woord: Security, Telecom & Netwerken

In het slotdeel van onze interviewreeks "CIO aan het woord" onthullen twee managers hoe hun Belgische bedrijf omgaat met IT security en telecom.

 
De redactie van Smartbiz interviewde in de aanloop naar het jaarboek twee CIO’s over het IT-beleid binnen hun bedrijf en ondervroeg hen naar hun toekomstplannen. Hans Mattheeuws van chemiebedrijf Ineos ChlorVinyls en Philip De Bie van machinebouwer Picanol deden hun visie uit de doeken.
 
SECURITY
 
Wat is uw grootste bekommernis inzake security? En hoe wapent u zich ertegen?

Philip De Bie
De Bie: Mijn grootste bekommernis is dat ik op een dag wordt opgebeld en dat de productie stil ligt door een of ander virus of cyberaanval. Daar zijn we dus zeker mee bezig. We hebben onze security-infrastructuur intussen goed op orde via onder meer firewalls en antivirus. Nu moeten we beginnen aan de volgende stap: alles opvolgen intern en eventuele pogingen of inbreuken analyseren om er vervolgens en indien nodig acties op te nemen.
 
Hans Mattheeuws
Mattheeuws: Ter bescherming van onze data en IT-infrastructuur proberen we zowel malware, spam als hackers te weren, in die volgorde van belang. Hiervoor zetten we de klassieke tools in van virus- en spamfilters en hebben we tevens een intrusion-detection systeem geïnstalleerd. Daarnaast hebben we onlangs een studie door een extern bedrijf laten uitvoeren om malware in ons systeem op te sporen. De resultaten daarvan moeten we nog ontvangen.
 
Hoe beheert u de groeiende behoefte aan authenticatie? Volstaan wachtwoorden nog?
De Bie: Neen, eigenlijk volstaan wachtwoorden niet meer. We werken aan een zogenaamde twee factor authenticatie. Momenteel gebruiken we nog wachtwoorden, in combinatie met certificatie op niveau van de pc. Maar die vorm van beveiliging wordt dus opgevoerd.
 
Mattheeuws: Voor verschillende van onze werknemers en zo goed als alle mensen die buitenshuis werken bij Ineos ChlorVinyls hebben we een two-factor authentication ingevoerd, zodat je alleen na twee stappen kan inloggen op het bedrijfsplatform. Voor interne gebruikers proberen we dit te doen via SSO om de kosten van een password reset te beperken.
Heeft u een business continuity of diaster recovery plan en hoe vaak wordt dit getest?
De Bie: Dat hebben we. Zo zijn onze datacenters ontdubbeld. Ze bevinden zich in een apart gebouw, ook al is het vrij dichtbij op minder dan tien kilometer van mekaar. Verdere ontdubbeling zou duur en complex zijn geweest. Ons disaster recovery plan is er, al is het nog nooit echt helemaal getest.
 
Mattheeuws: Er is een standaard DRP, maar door de recente verschuivingen in de organisatie hebben we daar minder aandacht aan kunnen besteden om die terug up-to-date te brengen.
NETWERK EN TELECOM
 
Hoe mobiel is uw bedrijf en zijn medewerkers of machines?
De Bie: We zijn redelijk mobiel. Eén derde van de medewerkers die een pc gebruiken, beschikken over een laptop om lokale data ook offline te verwerken. We gebruiken WiFi in onze organisatie, en dit voor mens en machine. Sommige machines, zoals scanners en voertuigen, krijgen hun informatie via WiFi. Vaste machines zijn wel bekabeld.
Mattheeuws: We stellen een dubbel wifi-netwerk ter beschikking, zowel een netwerk voor de werknemers als een aparte draadloze verbinding voor eventuele bezoekers. Verder onderzoeken we de implementatie van een alternatief mail- en calendering platform om meer cloud-driven en mobiel te kunnen werken.
 
Gebruikt u Voice over IP (VoIP) binnen uw organisatie? En zo ja, hoe goed is dit verspreid? Hoe zit dit internationaal?
De Bie: Met onze productievestiging in China zijn we verbonden via VoIP vanuit onze telefooncentrale, wat communicatie efficiënter en ook goedkoper maakt.
Mattheeuws: Wij gebruiken binnen het bedrijf geen VOIP.
 
Ontwikkelt uw organisatie een strategie voor unified communications of videoconferencing?
De Bie: Wij gebruiken inderdaad Lync, wat intussen Skype voor bedrijven heet. We gebruiken deze toepassing ook voor tele- en videoconferencing, zowel aan de pc als in een aparte conferentiezaal. We hebben hiervoor onder meer enkele 360 degrees viewer camera geïnstalleerd.
 
Mattheeuws: Momenteel niet. We bekijken wel mogelijkheden op het vlak van unified communciations, met name het Lync-programma van Microsoft, maar we hebben nog geen definitieve stappen genomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business