Nieuws

Micromanagement jaagt werknemers weg

Na weken van solliciteren, ben je er eindelijk in geslaagd je droomjob te bemachtigen. Deze droom verandert echter al snel in een nachtmerrie, wanneer blijkt dat je baas een complete controlefreak is.

 
Om vooruit te geraken in je carrière is er niets zo belangrijk als goede ondersteuning en begeleiding te krijgen. Niet alleen je collega’s zijn hierbij van fundamenteel belang, ook een manager die je aanmoedigt en vertrouwt kan je carrière een heuse boost geven.
 
Maar al te vaak vervallen managers echter in de slechte gewoonte van net dat tikkeltje te controlerend te zijn. Er is niets zo demotiverend voor werknemers als een baas die al zijn doen en laten controleert en zelfs delen van zijn job overneemt door een gebrek aan vertrouwen. Dit micromanagement heeft er al meermaals toe geleid dat bedrijven goede werknemers zien vertrekken.
 

Uit het leven gegrepen

Ik slaagde erin een job te bemachtigen als IT-support analist voor een bedrijf niet ver van huis en met een goed salaris. Ik was erg enthousiast om hier te beginnen en was van plan hier voor een erg lange tijd te blijven werken. Ik werkte in een team van slechts drie mensen, namelijk een andere IT-specialist ‘Jan’, de manager ‘Els’ en uiteraard mezelf.
 
De eerste dagen leek Els een erg aardig persoon. Haar gedrag werd echter meer en meer intimiderend. Ze had commentaar op elke kleine actie dat ik ondernam en verwachtte dat ik alles naar haar standaard uitvoerde. Ook wilde ze tot in de details weten wat ik had gedaan, hoe ik dit had gedaan en waarom ik dit had gedaan. Dit micromanagement werd zelfs zo erg dat ze delen van mijn job deed, zonder mij hier over in te lichten.
 
Genoeg was genoeg, ik besloot actie te ondernemen. Ik sprak Els op haar gedrag aan en tot mijn opluchting erkende ze mijn probleem. Hiermee waren de problemen echter niet van de baan, haar gedrag bleef even controlerend als ervoor. Vandaar dat ik uiteindelijk naar HR stapte, wat volgens mijn collega Jan bij hem had geholpen.
 
Hierna veranderde Els haar gedrag volledig, ik kon haar zelfs joviaal noemen. Na een paar weken verviel ze echter terug in haar rol als controlefreak. De job waar ik al jaren van droomde, bleek meer een nachtmerrie te zijn en ik besloot er finaal de brui aan te geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business