Nieuws

Collaboration Software nadert saturatiepunt in België

Als onderdeel van Enterprise Content Management maakt Collaboration Software het mogelijk om documenten te delen. De spelers op de Belgische markt zien hun groei echter stagneren.

 
In dit artikel gaan we nader in op één component van Documentmanagementsystemen: Collabroation Software. We ontleden eerder al Enterprise Content Management in zijn totaliteit, nu lichten we er één onderdeel uit: de software die het mogelijk maakt om documenten te delen.

SharePoint bereikt verzadigingspunt in Belgische markt

Er lijkt een eind aan de groeicijfers van SharePoint in de Belgische zakelijke markt te komen. In oktober van dit jaar maakte 34,6 procent van de Belgische commerciële en publieke vestigingen, met 50 of meer medewerkers, gebruik van een SharePoint-omgeving. Dat is een minimale stijging ten opzichte van de cijfers van een jaar geleden. Ook van 2013 naar 2014 was de groei in het aantal locaties met SharePoint lager dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit circa 3.000 gesprekken die Computer Profile voerde met IT-verantwoordelijkheden van Belgische bedrijfsvestigingen over collaboratie en groupware-oplossingen.
 
Het gebruik van SharePoint hangt samen met de omvang van de organisatie. Méér mensen resulteert vaker in een noodzaak tot samenwerken aan documenten. Grotere bedrijven gebruiken daarom vaker
een SharePoint-toepassing. Dit komt ook terug in de weergegeven verdeling naar gewesten. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn relatief veel hoofdkantoren van internationale en grotere ondernemingen gevestigd, het gebruik van SharePoint ligt daar dan ook op 46 procent van de locaties. In Vlaanderen ligt de SharePoint-penetratie ruim 10 procent lager dan in Brussel en in Wallonië ligt het weer ruim 10 procent lager dan in Vlaanderen. De meest recente versie van SharePoint betreft SharePoint 2013 (in 2016 wordt een nieuwe SharePoint-release verwacht). Ongeveer één derde van de SharePoint-installaties betreft deze meest recente versie. De grootste groep SharePoint-toepassingen (55%) betreft nog altijd SharePoint 2010. SharePoint 2007 is inmiddels grotendeels vervangen.

IBM Notes/Domino

IBM Notes en/of Domino heeft al langere tijd te kampen met een dalende penetratie op de Belgische zakelijke markt. Momenteel maakt circa 7 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen gebruik van deze oplossingen. Het aantal bedrijven die deze IBM-toepassingen gebruikt, is daarmee in de laatste vijf jaar gehalveerd.

Open Source & Google collaboration

De laatste groep van collaboration software betreft open source-oplossingen en Google Apps. Met uitzondering van 2013, wat een incidentele uitbijter lijkt te zijn op de overall trendlijn, is het gebruik van open source- en Google-software voor samenwerken de afgelopen jaren vrijwel stabiel gebleken. Naast de Google-oplossingen zijn in deze verzameling ook Zimbra, Zarafa, Alfresco en Linux toepassingen opgenomen op het gebied van collaboratie. Deze Google en open source-oplossingen kennen de hoogste penetratiegraad in het publieke domein, met een kleine 16 procent bij onderwijsinstellingen, 14 procent bij overheidsinstanties en 8 procent in de zorgsector. Segmentatie naar gewest weerspiegelt dit deels. In Wallonië ligt het gebruik van deze toepassingen driemaal zo hoog als in Vlaanderen. Normaliter liggen de percentages voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hier tussenin.

Over Computer Profile Benelux

Als zelfstandige database marketingorganisatie helpt Computer Profi le ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste locaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Waarvoor gebruik je de kabel van je telefoon?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business