Nieuws

2016 brengt dipje in IT-uitgaven

Gartner voorspelt dat wereldwijde IT-uitgaven dit jaar licht zullen afnemen, als gevolg van de zwakke economie en een verandering in het uitgavepatroon.

 
In 2016 wordt verwacht dat er wereldwijd 3.49 biljoen dollar zal gespendeerd worden aan IT, volgens Gartner. Dat strookt niet overeen met de verwachting van vorig jaar. Toen werd gedacht dat uitgaven met 0,5 procent zouden stijgen, terwijl er nu sprake is van 0,5 procent daling.
 
De markt van mobiele apparaten zet de dalende trend die het enkele jaren aanhoudt, nog steeds voort en wordt dit jaar verwacht 3,7 procent te dalen. De uitgaven in enterprise software, datacentersystemen en IT-diensten staan daar lijnrecht tegenover. Deze sectoren zullen naar alle waarschijnlijkheid in 2016 een groei doormaken.

Voor de daling in globale IT-kosten wijst John-David Lovelock, Gartners research vicepresident met de vinger naar economische onzekerheid, maar ook naar verschuivingen in het uitgavepatroon: ”Traditionele IT heeft een ‘digitale tweelingdienst’ gekregen: licentiesoftware heeft cloudsoftware, servers hebben Infrastructure as a Service, en telefonie heeft VoLTE. Dingen die ooit gekocht moesten worden als een product, worden nu geleverd als dienst.”
 
Die “tweelingdiensten” maken dat bedrijven in plaats van grote bedragen vooraf, eerder kleine, maandelijkse bedragen uitgeven. “Dit betekent dat dezelfde hoeveelheid van activiteit een heel andere jaarlijkse uitgave toont,” besluit Lovelock.

businesscijfersfinancieelgartnerIT-dienstenuitgaven

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals