Nieuws

Google garandeert veiligheid en privacy in de cloud met nieuwe ISO-certificaten

Google maakt duidelijk dat ze transparantie en veiligheid bij diensten zoals Google for Work apps en het Google Cloud Platform hoog in het vaandel dragen. Daarom werden twee nieuwe ISO-certificaten behaald: ISO 27017:2015 en ISO 27018:2014.

 
Die certificeringen worden uitgereikt bij bedrijven die aan enkele strenge voorwaarden in verband met de privacy en veiligheid van data voldoen. Google is al langer bezig met het in de wacht slepen van de internationale standaard. Zo werden vorig jaar al de procedures voor het behalen van ISO 27018 ingevoerd. Een half jaar later slaagt Google erin om het certificaat te behalen, samen met de ISO 27018.
 
Beiden hebben een specifieke relevantie. Het ISO 27017-certificaat draait rond de beveiliging van data in de cloud. Onder andere wordt met deze certificering verzekerd dat de verantwoordelijkheden van Google aan de ene zijde, en de klant aan de andere zijde, duidelijk gedefinieerd worden. Daarnaast moet de bewaarde data beschermd worden tegen externe partijen en andere klanten, en moeten er tools worden voorzien zodat klanten kunnen controleren wat er met hun data in de cloud gebeurt.
[related_article id=”165659″] De ISO 27018 gaat op zijn beurt over de privacy-normen die Google hanteert. Zo wordt bijvoorbeeld transparanter gecommuniceerd over het verwerken en gebruiken van data. Met het certificaat wordt duidelijk dat de klant de eigenaar blijft over zijn data: Google zal die niet gebruiken voor advertentie-doeleinden, de klant kan de data exporteren of verwijderen en als er een derde partij een verzoek doet naar de data, wordt de klant daarvan op de hoogte gebracht. Ten slotte is Google transparant over waar de data van klanten wordt opgeslagen.
 
Naast de twee toegevoegde certificaten, vernieuwt Google ook de ISO 27001-standaard voor het vierde jaar op rij. Met de bekendmaking is het waarschijnlijk dat Google hiermee zakelijke klanten probeert te lokken. Als aanbieder van clouddiensten is het belangrijker dan ooit om de nodige betrouwbaarheid uitstralen naar klanten toe, zeker wanneer concurrent Microsoft de ISO 27018 vorig jaar al behaalde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business