Helft Belgische CIO’s verzwijgt datalekken

Bijna 50 procent van de Belgische CIO’s meldt een datalek in hun bedrijf niet aan het management. Dat is de frappante conclusie uit een onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van VMware.
  Het onderzoek baseerde zich op de antwoorden van meer dan vijfduizend respondenten over het EMEA-gebied. Onder andere namen ook 300 Belgische IT-verantwoordelijken deel aan de enquête, waardoor een verrassende vaststelling aan het licht kwam: Belgische CIO’s voelen zich veelal blijkbaar niet verplicht om security-incidenten te melden.

Stille Belgen

Zo’n 48 procent van de ondervraagde IT-managers gaf toe een belangrijk datalek te verzwijgen voor hun oversten, meldt Datanews. Typisch Belgisch, zo blijkt, want ons land steekt er op dat vlak met kop en schouders bovenuit. Het percentage in de andere EMEA-landen strandde op slechts de helft, met 25 procent van CIO’s die weleens verzuimt om de algemene manager in te lichten.

Liever efficiënt dan veilig?

Daarnaast scoort België ook hoger op andere gebieden. Zo laat een kwart van de Belgische ondervraagden weten dat ze er geen graten inzien om niet in orde te zijn met de veiligheidsmaatregelen, als dat tot meer efficiëntie zou leiden. Bijna 70 procent zegt echter dat een cyberaanval op hun bedrijf aannemelijk is binnen drie maanden. Beide percentages zijn opnieuw hoger dan het gemiddelde van respectievelijk 17 en 37 procent. Ongetrainde werknemers en de steeds toenemende gesofisticeerde aanvallen zijn volgens de respondenten tenslotte de grootste risico’s binnen het bedrijf.

De kloof

Het onderzoek wijst nogmaals op de schijnbare kloof tussen CIO en CEO, die blijkbaar vooral in België de kop opsteekt. Hoewel beiden veel gemeen hebben in de meeste organisaties - security is bijvoorbeeld een gedeelde zorg - blijft het moeilijk om de neuzen in dezelfde richting te wijzen.     Op donderdag 15 september organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over de nieuwe wetgeving rond het omgaan met bedrijfsgegevens. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kun je terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business