Nieuws

Adobe kondigt baanbrekende "open standaard" digitale handtekeningen aan

Adobe presenteerde gisterenavond de Cloud Signature Consortium: een groepering van dertien bedrijven die zich inzet voor een open standaard met betrekking tot digitale handtekeningen.

 
Op 1 juli zal de nieuwe Europese regeling rond elektronische identificatie, ook weleens eIDAS genoemd, van kracht worden. De wetgeving moet een legaal raamwerk bieden voor het internationaal gebruik van digitale handtekeningen tussen bedrijven, particulieren en overheidsinstanties. Het technologische landschap rond die handtekeningen blijft echter tot nu toe erg verdeeld, maar daar komt weldra verandering in, volgens Adobe.
 
Tijdens een persconferentie stelde het bedrijf gisteren het Cloud Signature Consortium voor. De vereniging, waartoe ook Adobe behoort, ijvert voor een wereldwijde, open standaard voor digitale handtekeningen. “Met de invoering van eIDAS zal de vraag voor een standaard wereldwijd toenemen. Wij willen die vraag tegemoetkomen: niet met een eigen, specifieke oplossing, maar een algemeen systeem dat door de hele industrie in gebruik kan worden genomen.”

Huidige minpunten

Digitale handtekeningen worden in bepaalde sectoren, zoals de biopharma-industrie, al uitvoerig gebruikt, en kan zijn nut bewijzen in eender welke toepassing. “De markt voor elektronische handtekeningen blijft explosief groeien met gemiddeld 53 procent per jaar,” legt Lisa Croft, Sr. productmarketing manager bij Adobe uit. “Digitale handtekeningen worden al door veel bedrijven en overheden gebruikt, maar er blijven minpunten die een diepgaande adoptie in de weg staan.”
 
Een eerste probleem is dat een digitale handtekening vaak nog gebaseerd is op hardware: een usb-stick, of een smartcard. Het is omslachtig, vertelt Croft, en je verliest er tijd mee. Dat betekent ook dat de huidige technologie gebaseerd is op desktops: digitale handtekeningen zijn absoluut niet mobiel-vriendelijk. Er zijn enkele organisaties die digitale handtekeningen op basis van cloudtechnologie mogelijk maken, maar die zijn erg gericht op eigen oplossingen of een specifieke leverancier.

Wereldwijd

Met de Cloud Signature Consortium willen dertien bedrijven die fragmentatie tegengaan, en een open standaard voor ‘cloud-based’ digitale handtekeningen voorzien, die bovendien mobielvriendelijk is. Hiermee wordt gemikt voor een doorgedreven interoperabiliteit en wereldwijde adoptie van de technologie. “Het ecosysteem dat eIDAS nodig heeft”, prijkt op de website.
 
Om de standaard daadwerkelijk te gebruiken, blijkt het nog even wachten. Tegen het einde van het jaar wordt verwacht de technologische specificaties van de standaard te hebben vervolledigd, pas daarna kan worden gewerkt aan de eigenlijke uitvoering en implementatie.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business