Nieuws

Qualcomm brengt eerste LTE-modem voor IoT uit

Qualcomm lanceert de eerder aangekondigde LTE-modem voor het internet of things. De modem zou een beter bereik garanderen, terwijl het batterijleven gespaard wordt.

 
Hoewel het internet of things in de lift zit, blijven er in de praktijk enkele valkuilen de kop opsteken die moeilijk te overbruggen zijn. Batterijleven, snelheid en bereik zijn factoren waar nog aan gesleuteld moet worden, vooraleer het IoT kan doorbreken.
 
Qualcomm hoopt enkele van die problemen alvast te verminderen met de lancering van de MDM9207-1. Na de aankondiging in 2015, is de modem nu officieel beschikbaar. De 9207-1 is uitgerust met een AEM Cortex-A7 processor, ondersteunt wifi, bluetooth en het gps-systeem GNSS. Bovendien maakt de modem gebruik van een LTE-verbinding, wat betekent dat IoT-apparaten binnenkort ook data verzenden via het mobiele internet.
 
Met LTE wordt een groter bereik mogelijk, in vergelijking met wifi en bluetooth. Bovendien is het netwerk sneller. Zo laat Qualcomm weten dat de 9207-1 over een downloadsnelheid van 10 Mbits/seconde beschikt. Verder kan LTE volgens het bedrijf ook zorgen voor een veiligere en meer betrouwbare verbinding.
 
Het nadeel van LTE is dat ook aan hoge snelheden batterijvermogen kan opsouperen, zoals je vast zelf merkt als je 4G op je smartphone geactiveerd is. Qualcomm zegt echter dat de modem de levensduur van twee AA-batterijen in een IoT-toestel tot tien jaar kan rekken, dankzij een batterijbesparende modus.
 
Daarmee is de chipset ideaal voor afgezonderde toestellen die gedurende lange tijd moeten kunnen functioneren zonder menselijke tussenkomst. In het persbericht geeft Qualcomm zelf het voorbeeld van een slimme watermeter: “de chipset staat een laag gebruik van data en vermogen toe, en de meter zou kunnen meten wanneer het geen informatie doorstuurt en de batterijbesparende modus inschakelen om energie te sparen, terwijl het voortdurend in verbinding blijft.”
 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business