Nieuws

Opkomende malware luistert je telefoongesprekken af

Wetenschappers zijn een nieuw Trojaans paard op het spoor: SpyNote kan onder andere je berichten lezen en je telefoongesprekken afluisteren.

 
Security-bedrijf Palo Alto Networks waarschuwt voor een Trojaans paard op Android dat wellicht binnenkort een opmars zal maken. SpyNote, zoals de malware bekendstaat, werd enkele dagen geleden via malafide fora verspreid op het dark web. Wetenschappers verwachten nu dat een breed publiek aan cybercriminelen het trojaans paard in de nabije toekomst zullen inzetten bij aanvallen.
 
De malware lijkt nog het meest op een RAT, een remote administration tool waarmee iemand op afstand de controle over je toestel kan overnemen. Zo geeft SpyNote de cybercrimineel toegang tot sms-berichten, de camera, gps-locatie, microfoon, en laat het zelfs toe om telefoongesprekken af te luisteren.
[related_article id=”167166″] Eens de malware geïnstalleerd is, is het moeilijk om ervan af te raken, zegt Palo Alto Networks. SpyNote verwijdert immers automatisch het app-icoontje, zodat het uit het zicht blijft, en downloadt automatisch updates. Vooraleer de installatie kan doorgaan, moeten gebruikers echter zelf de APK downloaden en toestemming geven voor een hele lijst aan eisen.
 
Gebruikers doen er daarom goed aan om enkel apps te downloaden van betrouwbare uitgevers, zoals de Google Play Store – hoewel ook die niet waterdicht is – en altijd op te letten welke toestemmingen een app vereist. Lijken die onzinnig, is het veiliger om eens te googlen of de applicatie wel veilig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business