Nieuws

Cloudverkeer verviervoudigt tegen 2020

Cloud computing zit in de lift, dat staat vast. Het tempo waaraan de cloud wordt geïntegreerd in bedrijfsprocessen is nog wel een factor die kan verbazen.

 
Volgens cijfers van Cisco zou het cloudverkeer in de komende jaren verviervoudigen. Dat betekent dat in 2020 het verkeer in de cloud jaarlijks zo’n 14,1 zettabytes (ZB) bedraagt. Maar liefst 92 procent van workloads zou verwerkt worden door de cloud, en slechts 8 procent door traditionele datacenters. Een groot deel van de snelle stijging heeft te maken met de groei van het internet of things: tegen 2020 zal het IoT zo’n 22 procent van de cloudworkload bedragen.

Publieke cloud wordt populairder

De publieke cloud neemt over enkele jaren het voortouw, zegt Cisco. Terwijl vorig jaar nog ongeveer de helft van workloads in een publieke cloud vertoeft, wordt verwacht dat dat aantal stijgt naar 68 procent in 2020. Dat is te wijten aan het rijzende gebruik van een hybride cloud, volgens de studie. Zo maken bedrijven steeds meer gebruik van de publieke cloud als een aanvulling: de workload draait in de privécloud, maar wanneer er extra paardenkracht nodig is, kan er een beroep worden gedaan op de publieke cloud.
[related_article id=”168342″]

IaaS daalt

Tenslotte wordt een dipje voorspeld voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS). IaaS zal nog maar goed zijn voor 17 procent van de cloud, terwijl dat nu nog 26 procent is. Software-as-a-Service (SaaS) en Platform-as-a-Service worden beiden populairder: SaaS stijgt de komende jaren van 65 procent naar 74 procent, PaaS van 8 naar 9 procent. Dat IaaS daalt in populariteit heeft eveneens te maken met de shift naar de publieke cloud, volgens Forbes-analist Joe McKendrick. IaaS betekende een veilige en niet al te disruptieve manier om een privécloud te harnassen. Nu ook het vertrouwen in de publieke cloud groeit, zal PaaS aan populariteit winnen, en IaaS en uiteindelijk ook PaaS terrein moeten afstaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business