Nieuws

Oracle verdubbelt kosten voor producten op Amazon-cloud

Oracle probeert klanten naar de eigen cloud te lokken door het gebruik van producten op Amazon-cloud extra duur te maken.

 
Oracle brengt enkele wijzigingen aan in hun licentiemodel waardoor de kosten voor enkele klanten steil de lucht ingaan. Om software of platformen van Oracle te draaien op Amazon Web Services, tellen gebruikers voortaan dubbel zoveel neer.
 
De verandering werd gemeld door Tim Hall, auteur van een blog over Oracle. Hall legt uit dat de ingreep draait om wat wordt gezien als een ‘volledige core’. De prijs die je betaalt aan Oracle om hun software te draaien op een andere cloudinfrastructuur, zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services, is namelijk afhankelijk van het aantal ‘cores’ dat je gebruikt in de cloud.
 
Zo werd een virtuele processor (vCPU) in de Amazon-cloud geteld als een ‘halve core’ omdat slechts één van de twee threads in een core werden gebruikt. Dat is nu veranderd. Het nieuwe licentiebeleid zegt dat een virtuele CPU op AWS wordt gezien als een volledige core, indien hyperthreading niet ingeschakeld is. Anders gezegd: Oracle rekent vanaf nu een volledige licentie aan voor de virtuele processor op AWS. Dat betekent dat klanten die hun Oracle-producten in de Amazon-cloud draaien, hun kostprijs moeten verdubbelen hoewel dezelfde prijzen nog gelden.
In de licenties voor Azure verandert er voorlopig niets. Hun virtuele processors werden al langer gezien als één core, omdat er geen gebruik werd gemaakt van hyperthreading.
 
Er wordt gesuggereerd dat Oracle door de prijsstijging klanten van Amazon naar de eigen cloud wil lokken. Amazon blijft tot op heden de onovertroffen marktleider in cloud, op het gebied van Infrastructure-as-a-Service.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169463/oracle-breidt-cloud-uit-europa/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business