Investeren in een scala aan start-ups of andere professionele projecten kon al in ons land, maar mozzeno geeft investeerders nu ook de kans om geld te lenen aan particulieren.


 
Start-up mozzeno opent de spreekwoordelijke deuren. De Waalse onderneming haalde in juni nog het nieuws toen voormalig CFO van Crelan, Tom Olinger, aan boord stapte, en presenteert nu een crowdfunding-platform met een twist. Particuliere investeerders kunnen op het platform geld lenen aan andere particulieren: een primeur in België, volgens mede-oprichter Xavier Laoureux.

Investeren in particulieren

“Crowdfundingplatformen in België bestaan al wel langer, maar richten zich voornamelijk op bedrijven. Het gaat dan om business lending of equity crowdfunding,” verduidelijkt Laoureux. “Op mozzeno draait het niet om ondernemingen, maar om particulieren die een lening kunnen verkrijgen zonder tussenkomst van de bank.” Het platform leent zich dus bijvoorbeeld niet voor zakelijke leningen, maar wel voor pakweg een autolening.
Bovendien kan iedereen investeren, zolang hij of zij meerderjarig is en over een startkapitaal van duizend euro beschikt. “We willen terug naar de oorsprong van het bankwezen, waar het geld van de ene diende om de projecten van de andere te financieren, zonder ingewikkelde en riskante transformaties,” aldus de mede-oprichter.

Minimaal 25 euro

Aan crowdfunding zijn natuurlijk ook inherent risico’s verbonden; hoe riskant is het eigenlijk om te investeren in een particulier? De risico’s bestaan, legt Laoureux uit, maar worden door enkele maatregelen zoveel mogelijk beperkt. Ten eerste gebeurt het investeren niet rechtstreeks: het platform werkt met zogenaamde ‘notes’. De notes zijn te vergelijken met obligaties, en fungeren als “financiële instrumenten” die toestaan dat investeerders geld kunnen lenen aan particulieren, zonder dat er een rechtstreekse link is tussen beiden.
 
Een rigoureus selectieproces van de particulieren op het platform moet er daarnaast voor zorgen dat investeerders kunnen rekenen op een terugbetaling van hun investering. Onder andere wordt daarom het profiel van de kredietnemer doorgelicht, en gaat mozzeno na of de kredietnemer de lening kan terugbetalen met behulp van de Centrale voor kredieten aan particulieren.
 
Bovendien kunnen investeerders geld lenen vanaf een bedrag van 25 euro: een klein bedrag om het risico nog meer te verlagen, voegt Laoureux toe. “Elke lening wordt gefinancierd door vele, kleine delen. Indien er problemen zouden optreden met het terugbetalen van de lening, is de schade voor de investeerder miniem.”


Maandelijks terugbetalen

Kredietnemers betalen maandelijks de lening terug, en indien alles goed verloopt, kunnen investeerders rekenen op een maandelijkse terugbetaling van hun kapitaal, plus intrest. “In het geval van een lening van 24 maanden, heb je dus meer dan de helft terug na de zesde maand,” besluit Laoureux.
 

Het leidinggevende team achter mozzeno: Tom Olinger, Frédéric Dujeux en Xavier Laoureux