Nieuws

Verizon koopt Yahoo dan toch na enorme datalekken

Yahoo en Verizon zijn het eens geworden: de overname van Yahoo houdt stand mits enkele voorwaarden, waaronder een ferme korting op de overnameprijs van 4,8 miljard dollar.

 
Even leek het onduidelijk of de overname van Yahoo stand zou houden. Net na de bekendmaking van de deal kwamen twee datalekken bovendrijven waarin miljoenen gegevens van gebruikers gestolen werden. Yahoo kwam onder vuur te liggen nadat bleek dat de gegevens onvoldoende werden beveiligd, en werd ervan beschuldigd de hacks aanvankelijk te verzwijgen. Ook nu nog wordt het bedrijf onderzocht door de Amerikaanse waakhond SEC.
[related_article id=”169199″] Verizon laat zich evenwel niet afschrikken door de perikelen. Vorige maand liet Verizon-topman Walden nog weten dat de toekomst van de deal niet zeker was, maar nu laten beide bedrijven in een persbericht weten dat de overname in het tweede kwartaal zal doorgaan, mits enige aanpassingen.

Korting

Ten eerste wordt het mes gezet in de overnameprijs. De oorspronkelijk overeengekomen prijs wordt met zo’n 350 miljoen dollar verlaagd, waardoor er van de aanvankelijk 4,83 miljard dollar nog 4,48 miljard dollar overblijft. Daarnaast zal Yahoo moeten opdraaien voor de kosten van het SEC-onderzoek dat gaande is, en is het zelf verantwoordelijk voor eventuele rechtszaken van derde partijen zoals aandeelhouders. Indien er verder nog onderzoeken volgen die niet door de SEC worden geleid, stemde Verizon toe om de helft van de kosten op zich nemen.
 
“De aangepaste voorwaarden garanderen een eerlijke en gunstige uitkomst voor aandeelhouders. Het biedt bescherming voor beide partijen,” zegt Marni Walden, Verizon-topman in het persbericht. “We hebben altijd geloofd dat deze overname strategisch logisch is. We kijken ernaar uit om snel vooruit te gaan zodat we Yahoos enorme talent en middelen kunnen verwelkomen in ons uitbreidend portfolio in het veld van digitale adverteren,” voegde Walden toe.
 
In het statement wordt ook beschreven hoe de datalekken nu niet meer kunnen dienen als een ‘business material adverse effect’; een clausule die toelaat om af te zien van een overname als de overgenomen partij die de voorwaarde schaadt. Daardoor kan Verizon de datalekken niet meer naar voren schuiven als een reden om de overname te annuleren, noch de kosten die ze met zich meebrengen.

Na de overname

Nu de overeenkomst is aangepast, en beide partijen deze aanvaarden, wordt verwacht dat de overname later dit jaar vervolledigd wordt. Na de overname zal een deel van het bedrijf zich afscheuren van Yahoo, en onder de naam Altaba verdergaan. Altaba zal onder andere functioneren als de houder van aandelen in e-commercereus Alibaba en Yahoo Japan. De rest van het bedrijf– de zoekmachine, blogs, sportpagina, nieuwspagina – wordt eigendom van Verizon, maar blijft het Yahoo-merk behouden.
 
“We blijven heel enthousiast om de krachten te bundelen met Verizon en AOL [onderdeel van Verizon, red.],” besluit Yahoo-CEO Marissa Mayer. “Deze transactie zal Yahoo’s operationele business, vooral op mobiel, versnellen terwijl onze Aziatische aandelen worden afgesplitst. Het is een belangrijke stap om waarde voor de aandeelhouder van Yahoo te scheppen, en we kunnen nu verdergaan met vertrouwen en zekerheid.”
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169384/wat-brengt-de-toekomst-nog-voor-yahoo/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business