Nieuws

Dit is hoe snel Blackberry aftakelde sinds 2009

Blackberry was sinds 2009 bezig aan een teloorgang, en lijkt na acht jaar uiteindelijk de bodem te hebben bereikt. Het bedrijf houdt 0 procent marktaandeel over.
  Tien jaar geleden leek het nog onmogelijk dat Blackberry zou ondergaan. Het merk stond garant voor veilige, robuuste gsm's, en kon vooral in de bedrijfswereld op veel succes rekenen, door extraatjes zoals een internetverbinding en een e-mailcliënt. Dat veranderde met de komst van de iPhone in 2007. De intrede van de eerste, echte smartphone dwong fabrikanten om snel een antwoord te bedenken om Apple’s baanbrekende innovatie bij te benen. Blackberry slaagde er echter niet in om succesvol de overstap te maken, en bleef krampachtig vasthouden aan de toestellen met het iconische toetsenbord, hoewel gebruikers vaker naar toestellen grepen met almaar grotere touchscreens.   Bovendien bleef het bedrijf te lang afhankelijk van Blackberry OS, het eigen mobiele besturingssysteem dat moest opboksen tegen giganten als Android en iOS. In 2015 werd dan toch geopteerd om het OS in te ruilen voor Android, maar tegen dan was het al te laat. Fabrikanten zoals Apple en Samsung slaagden erin om zowel zakelijke gebruikers als consumenten af te snoepen, en Blackberry zag het eigen marktaandeel zienderogen slinken. Eind vorig jaar werd dan uiteindelijk het dieptepunt bereikt: Gartner liet weten dat Blackberry's aandeel op de smartphonemarkt officieel nog 0 procent bedraagt.

Roer omgooien

Ondanks de bedroevende cijfers, gooit Blackberry de handdoek nog niet in de ring. In september 2016 maakte het bedrijf bekend dat het hardware voortaan links laat liggen, en het zich nu volledig wijt aan software-ontwikkeling. De Blackberry-smartphones zullen blijven bestaan, maar dan wel onder leiding van Chinese fabrikant TCL, die in december de merknaam en het logo kon overnemen. Zo wordt het eerste Blackberry-toestel van TCL, de Mercury, binnenkort voorgesteld – en ja, ook dit toestel wordt uitgerust met een toetsenbord.    

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business