Nieuws

Phishing en spam worden almaar grotere bedreigingen voor bedrijven

Volgens het jongste rapport van AT&T is 75 procent van alle e-mailverkeer verdacht. Die berichten worden automatisch geblokkeerd, maar toch zijn spam- en phishinggevaren in opmars.

 
Dagelijks blokkeert AT&T 400 miljoen e-mails. Dat blijkt uit diens jongste rapport rond e-mailverkeer. Dat komt neer op 75 procent van de totale dagelijkse correspondentie. Dat cijfer ligt opvallend hoog, aangezien iedereen dagelijks wel enkele spamberichten in zijn mailbox terugvindt. Het lijkt ondenkbaar hoe groot de chaos zou zijn indien dergelijke berichten worden doorgelaten.
 
Het grote aantal aan geblokkeerde berichten maakt het des te opmerkelijker dat spamberichten en phishing-aanvallen toch een steeds belangrijker gevaar vormen voor bedrijven. Er is namelijk slechts één slachtoffer nodig om een volledig bedrijf lam te leggen. AT&T schetst het voorbeeld van een Oekraïense energiecentrale die in december van vorig jaar kwam stil te liggen nadat een overheidsmedewerker in de val liep. 230.000 mensen zaten daarop enkele uren zonder energie.
[related_article id=”166415″]

Mobiele dreiging

Naast gevaar uit e-mails blijven ook dreigingen uit mobiel gebruik toenemen. Zowat iedere werknemer brengt zijn eigen smartphone mee naar het werk, waardoor één enkel geïnfecteerd toestel in sommige gevallen genoeg kan zijn om een heel netwerk aan te tasten. Uit het onderzoek van AT&T blijkt onder meer dat een derde van alle smartphone-gebruikers niet kunnen weerstaan aan de drang om applicaties te installeren die afkomstig zijn van ongecontroleerde bronnen – buiten de officiële appwinkels om.

Wolkbreuk

Clouddiensten zijn al evenmin echt veilig. Volgens AT&T gebruikt het gemiddelde bedrijf 49 cloudgebaseerde diensten die samen zowat 39 procent van alle bedrijfsgegevens versluizen naar de cloud. Een vijfde van die gegevens zijn bovendien erg gevoelig en zouden nooit mogen uitlekken. Terwijl 82 procent van de cloudaanbieders al het verkeer van en naar de cloud beschermt, encrypteert echter minder dan 10 procent van de aanbieders documenten die stilstaan op een cloudserver.
 
Dat betekent dat hackers die weten binnen te dringen op jouw server, zonder al te veel problemen aan de haal kunnen met belangrijke documenten en informatie. De zogenaamde ‘shadow IT’ maakt het het IT-departement bovendien niet makkelijker; zij hebben maar zelden een volledig beeld over de digitale gewoontes van hun collega’s.
 
//www.smartbiz.be/qa/168689/qa-zo-herken-je-een-phishing-aanval/?preview_id=168689&preview_nonce=1d581bc005&_thumbnail_id=168690&preview=true

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business