Nieuws

CEO Yahoo wil miljoenenbonus verdelen onder werknemers na hack-fiasco

Yahoo-CEO Marissa Mayer zegt dat ze niet alleen haar jaarlijkse cashbonus, maar ook de aandelen die ze normaal zou krijgen, wilt verdelen onder de "hardwerkende werknemers in ons bedrijf".

 
Yahoo heeft een zwaar jaar achter de rug. In 2016 werd de overname door Verizon schijnbaar beklonken, maar kwamen daarna niet één, maar twee gigantische hacks aan het licht, waardoor ook de overnamewaarde van de aan lager wal gekomen internetgigant naar beneden sukkelde. CEO Marissa Mayer stond aan het roer van het bedrijf toen de hel losbrak, en kiest er daarom voor om haar jaarlijkse bonus af te staan.

Cash en aandelen naar de werknemers

Mayer lichtte de beslissing toe via een post op haar Tumblr-blog:
“Wanneer ik in september 2016 vernam dat een groot aantal van onze bestanden in de gebruikersdatabank waren gestolen, werkte ik met het team om het incident door te geven aan gebruikers, regulatoren, en overheidsagentschappen. Desalniettemin ben ik de CEO van het bedrijf, en aangezien dit incident plaatsvond tijdens mijn beleid, ga ik dit jaar akkoord met het afstaan van mijn jaarlijkse bonus en mijn jaarlijkse aandelengift, en wens ik dat mijn bonus wordt herverdeeld naar de hardwerkende werknemers in ons bedrijf, die zoveel hebben bijgedragen aan Yahoo’s succes in 2016.”
 
De beslissing kwam niet geheel van Mayers kant. In een jaarlijks rapport aan de Amerikaanse SEC, wordt beschreven hoe de raad van bestuur besloot om de cashbonus voor 2016 niet uit te reiken na de hetze rond de eerste hack. Dat ook de complementaire aandelenbonus wordt afgestaan, lijkt wel een initiatief van Mayer te zijn.

14 miljoen dollar

Het is niet bekend hoeveel de CEO hiermee precies verliest, maar sommigen schatten het totaal op ettelijke miljoenen. Volgens de New York Times bedraagt Mayers jaarlijkse bonus zo’n 2 miljoen dollar (1,9 miljoen euro), aangevuld met aandelen ter waarde van maar liefst 12 miljoen dollar (11,4 miljoen euro). Een heftige som, hoewel Mayer zelf wellicht niet meteen wakker ligt van het geld: de zakenvrouw wordt door Forbes geschat op een waarde van 430 miljoen dollar (408 miljoen euro).
 
Als die som een aanwijzing is van Mayer’s huidige bonus, en als het totaal integraal bij de circa 8.5000 werknemers in het bedrijf zou belanden, kan elke werknemer op bijna 1.500 dollar (1.400 euro) rekenen. Of dat het geld effectief naar de werknemers gaan, is niet zeker. Mayer laat weten dat ze haar wens duidelijk maakte aan de raad van bestuur, en het is aan hen om te beslissen hoe het geld uiteindelijk wordt besteed.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169763/verizon-koopt-yahoo-dan-toch-datalekken/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business