Nieuws

Een op vijf Belgen slachtoffer van ransomware

Ransomware-infecties zijn het afgelopen jaar vervaarlijk gestegen. Aan de hand van eigen onderzoek stellen we vast dat bijna een op vijf Belgen al eens geconfronteerd werd met een data-gijzeling.

 
Een van de meest zorgwekkende veiligheidstrends van 2016 was de opmars van ransomware: het aantal infecties met dit specifiek type van malware steeg exponentieel doorheen het jaar. Ransomware is de term die experts gebruiken om malware aan te duiden die encryptie misbruikt om geld af te troggelen: bij een infectie worden computerbestanden versleuteld door de malware, als het slachtoffer weer toegang wil hebben tot zijn bestanden, moet hij een afkoopsom betalen aan de cybercriminelen.

Belaagd

Veiligheidsfirma’s zien een globale stijging van het aantal ransomware-infecties, maar opvallend: verschillende rapporten duiden België en Nederland aan als twee van de meest belaagde landen. Wij peilden bij bezoekers van smartbiz.be, zdnet.be en techpulse.be of zij al eens in aanraking kwamen met de gijzelingssoftware.

Uiteindelijk vulden 663 personen de poll in. Van hen zegt 18,4 procent dat ze ooit al eens werden geconfronteerd met ransomware: bij 12,1 procent was dat op een privépc, voor 6,3 procent een bedrijfscomputer. Nog eens 19,9 procent laat weten dat ze niet zelf slachtoffer werden van een aanval, maar wel iemand in hun omgeving kennen bij wie dit gebeurd is.

Professionalisering

Die percentages liggen behoorlijk hoog. Een van de belangrijkste oorzaken voor de stijging in ransomware-infecties is het feit dat cybercriminelen professioneler te werk gaan dan voorheen. Om ransomware-aanvallen uit te voeren hoef je geen computerbolleboos te zijn; het is perfect mogelijk voor een cybercrimineel in spe om op het dark web een eenvoudig te gebruiken softwarepakket aan te schaffen om aan de slag te gaan.

Alert blijven

Verder blijven cybercriminelen handig gebruik maken van trucs en social engineering om infecties te verspreiden, zoals het verstoppen van ransomware bij porno. Alert reageren wanneer je ongewone berichten in je inbox krijgt en ervoor zorgen dat je bedenkelijke links en websites ontwijkt, blijft cruciaal om jezelf te beschermen tegen ransomware. Is de malware toch op je computer geslopen? Op www.nomoreransom.org vind je tools om bepaalde infecties ongedaan te maken en specifieke tips over wat je kan doen om ransomware te voorkomen. De website is een initiatief van Europol, de Nederlandse politie, Intel Security en Kaspersky Labs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business