Nieuws

Nokia lanceert ‘s werelds snelste superrouters

Nokia pakt uit met de snelste netwerkchips ter wereld. De nieuwe generatie hardware is maar liefst tien keer sneller dan de vorige.

 
Nokia’s nieuwste routers zijn met voorsprong de snelste ter wereld. De nieuwe 7750 Service Router ondersteunt 144 terabit per seconde terwijl de geüpgraded 7950 Extensible Routing System geconfigureerd kan worden om met snelheden tot 576 terabit per seconde om te gaan. Nokia richt zich met de routers op zogenaamde webscale-bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon. Die klanten moeten tegemoet komen aan de netwerkvereisten die de snelle opkomst van de cloud met zich meebrengt.
 
De bliksemsnelle routers van Nokia kunnen op een eenvoudige manier de capaciteiten van de datacenters van dergelijke grote bedrijven drastisch opkrikken. Ze zouden tot tien keer sneller zijn dan de 100 gigabit-links die vandaag de ruggengraat van het internet vormen.
 
Nokia’s nieuwe producten vloeien voort uit een eerdere overname van Alcatels IP networks-business. De lancering van de nieuwe producten is een rechtstreekse aanval op het marktaandeel van Cisco, Juniper en Huawei. Nokia komt graag tegemoet aan de noden van de webscale-bedrijven omdat die het geld en de drang hebben om grote upgrades door te voeren. Bij traditionele telecomklanten is het investeringsbudget volgens Reuters een stuk kleiner.
 
Aan de basis van de nieuwe routers ligt de FP4-chipset van Nokia. Die is speciaal ontwikkeld voor de snelle routers en wordt door TSMC gebakken op 14 nanometer. Dat zorgt voor een enorm efficiëntieverschil vergeleken met de FP3, die nog op 40 nanometer gebakken werd.
 
De chips in de routers zijn niet alleen krachtig genoeg om met hoge transfersnelheden overweg te kunnen. De hardware heeft voldoende kracht over om de netwerktrafiek te analyseren. Die ingebouwde analytics moeten providers duidelijk maken wat er allemaal gebeurt in het netwerk, zodat ze het kunnen optimaliseren. Als bijkomende bonus kan de router zelf DDoS-aanvallen detecteren en voor 90 procent blokkeren. Dat betekent dat een aanval die vandaag een website kan platleggen, tien keer krachtiger moet zijn wanneer die site achter Nokia’s nieuwste hardware schuilt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business