Duizenden pakjes vertraagd na cyberaanval op Luiks sorteercentrum

De bezorging van duizenden pakjes loopt vertraging op, nadat het Luikse sorteercentrum van TNT/Fedex werd getroffen door de ‘NotPetya’-ransomware.

De systemen van het sorteercentrum op de luchthaven van Bierset lieten het in de nacht van dinsdag op woensdag afweten. Een woordvoerder bevestigde inmiddels dat ‘geen enkel vliegtuig en geen enkele vrachtwagen’ kon vertrekken. Boosdoener was de ransomware die wereldwijd al lelijk huishield.

NotPetya

NotPetya’, zoals de kwaadaardige software werd gedoopt, sluipt binnen op een netwerk door het bekende EternalBlue-lek in verouderde Windows-systemen en versleutelt meteen alle verbonden toestellen. Gebruikers kunnen de toegang tot hun computer enkel terugkrijgen indien ze betalen. In dit geval vragen de cybercriminelen zo’n 300 dollar in bitcoin.

De cyberaanval zorgt ervoor dat zo’n 100.000 pakjes niet op tijd verscheept konden worden. Dat meldt RTBF. Bovendien is het sorteercentrum in Luik niet de enige die in de TNT-groep werd getroffen, bevestigt een woordvoerder.

Belgische slachtoffers

In België werden in het totaal vijf bedrijven het slachtoffer van NotPetya, een aantal dat al bij al meevalt. De ransomware richtte zich vooral op grote bedrijven in de Verenigde Staten en Oekraïne; tot nu toe werden naar verluidt geen Belgische kmo’s of particulieren getroffen.

 

https://www.twinkle.be/nieuws/167846/lek-magento-brengt-online-retailers-gevaar/

 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business