'De toekomst van vervoer': een zelfrijdende vrachtwagen zonder ramen

De futuristische truck kan zowel autonoom rijden als op afstand bestuurd worden, en rolt dit jaar al over het Zweedse wegdek.

 
Zweedse fabrikant Einride introduceert voor het eerst een volledig functionerende versie van de ‘T-pod’. De elektrische, autonome vrachtwagen werd als concept al aan het grote publiek getoond in april, maar kan nu dus ook getest worden. Tegen 2020 plant Einride al zo’n 200 van de voertuigen in te zetten.

Hybride autonoom

De T-pods lijken nog het meest op containers op wielen. Aangezien de trucks zijn ontworpen om autonoom te rijden, is er geen plaats voorzien voor een menselijke passagier en zijn ook ramen overbodig. De controle wordt echter nog niet helemaal overgelaten aan het slimme voertuig: de T-pods kunnen ook op afstand bestuurd worden. Einride plant namelijk om elke vrachtwagen te laten monitoren door gespecialiseerde chauffeurs in controlecentra. Zij kunnen op de juiste momenten het stuur overnemen, bijvoorbeeld in noodgevallen of op wegen waar autonoom rijden niet mogelijk is. Die functionaliteit is nog niet aanwezig in de prototypes, maar wordt ingebouwd in de latere versies van de vrachtwagen, weet VentureBeat.
 
De eerste testen met de T-pod worden in het najaar van 2017 verwacht. Al meer dan de helft van de 200 beschikbare prototypes werd gereserveerd door partners en klanten om de testroute tussen Gothenburg en Helsingborg af te leggen, wat goed zou zijn voor het vervoer van twee miljoen palletten per jaar. Op één rit kan de T-pod vijftien standaardpalletten vervoeren, en zo’n 200 km rijden met een volle batterij.

Tesla-truck

Einride is niet de enige fabrikant die richting autonome vrachtwagens kijkt. Ook Tesla heeft een gelijkaardig concept op het programma staan. Oprichter Elon Musk deelde onlangs nog via Twitter dat de onthulling van een Tesla-semitruck gepland staat voor september.


 
//www.smartbiz.be/nieuws/169081/amazon-trucks-data-cloud-brengen-snowmobile/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business