Nieuws

Google biedt kwantumcomputers in de cloud aan

In alle stilte biedt Google al enige tijd kwantumcomputers over het internet aan. In de toekomst hoopt het bedrijf een volledige kwantum-clouddienst aan te bieden.

 
Google zou volgens een verslag van Bloomberg al enige tijd toegang verschaffen tot kwantumcomputers over het internet. Door onderzoekers en laboratoria vroegtijdig toegang te verschaffen tot de technologie wil Google de ontwikkeling van tools en applicaties voor kwantumcomputers aanwakkeren.
 

Onderzoekers

Kwantumcomputers maken gebruik van zogenaamde qubits, die zowel een nul als een één gelijktijdig kunnen zijn. Hierdoor kunnen de toestellen bepaalde taken tot wel miljoenen keren sneller uitvoeren. Google ziet – net zoals veel wetenschappers – toekomst in de technologie en spendeert daarom al jaren tijd en geld in kwantumcomputers. Nu lijkt de Amerikaanse firma klaar om van de technologie een echte business te maken.
 
Google onthulde in 2014 al dat het pogingen ondernam om kwantumcomputers te ontwikkelen. Het bedrijf beloofde dat het de overheid en academische onderzoekers gratis toegang zou verschaffen tot de technologie. Bovendien vertelde Google eerder dit jaar dat het nog in 2017 de overmacht van kwantumcomputers zou aantonen met behulp van tests. Uit deze tests zou moeten blijken dat de technologie het beter doet dan bestaande supercomputers.
 

Clouddienst

Google wil de hardware waaraan hij momenteel werkt in de toekomst als clouddienst aanbieden. Kwantumcomputers zijn immers grote en hebben een speciale koeling nodig, waardoor maar weinig bedrijven de technologie zullen aanschaffen. Een kwantum-clouddienst zou dan ook erg populair kunnen worden.
 
Niet alleen Google werkt echter aan kwantumcomputers. Start-ups die de technologie gebruiken, schieten als paddenstoelen uit de grond. Bovendien werken andere technologiegrootmachten eveneens aan kwantumcomputers. Zo lanceerde Atos eerder deze maand een Quantum Learning Machine. Dat toestel heeft speciale software die kwantumcomputers simuleert, waardoor onderzoekers kwantumtools kunnen ontwikkelen. Welk type kwantumtechnologie in de toekomst de overmacht haalt, zal in de toekomst moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business