Nieuws, slider

Transportvakbond voert actie tegen Ikea

Transportvakbond BTB protesteert tegen de ‘sociale dumping’-praktijken van Ikea. De meubelketen zou Belgische chauffeurs vervangen door goedkopere, Oost-Europese collega’s.

Afgelopen vrijdag werd er door BTB actie gevoerd aan de deuren van Ikea Zaventem. De Belgische Transportarbeidersbond beschuldigt Ikea van het inhuren van almaar goedkope chauffeurs om hun producten te vervoeren, vaak uit Oost-Europa. Dat meldt Gondola.

Te duur

‘Zij vragen steeds goedkopere transportprijzen, zonder enige aandacht voor de werk- en leefomstandigheden van de chauffeurs,’ aldus vakbondsman John Reynaert. De chauffeurs worden onderbetaald en zijn genoodzaakt om wekenlang in hun truck te leven, verklaart hij. Bovendien zorgt het aannemen van goedkope werkkrachten ervoor dat chauffeurs uit België en Nederland aan de kant worden gezet, wegens te duur.

De protestactie duurde twee uur en bestond uit het uitdelen van flyers aan passerende klanten.

Overleg

Een Ikea-woordvoerster laat weten dat Ikea Transport Global instaat voor het vervoer van de producten, en niet Ikea België. Om het welzijn van hun werkkrachten te waarborgen, doet Ikea een beroep op een gedragscode omtrent loon, werkomstandigheden en wettelijke verplichtingen, zegt ze. ‘Als er overtredingen worden vastgesteld, worden er procedures opgestart die kunnen gaan tot het stopzetten van de samenwerking.’

Tussen de Europese transportvakbonden en de hoofdzetel van Ikea werd een jaar geleden al een dialoog opgestart omtrent de transportpraktijken. Dat overleg draaide evenwel op niets uit. Een nieuwe bijeenkomst zou in september kunnen volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business